Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na forumu GLOBSEC o pomenu nadaljevanja širitvenega procesa za države Zahodnega Balkana

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je udeležil 16. bratislavskega foruma v okviru GLOBSEC. Forum, ki poteka od 15. do 17. junija, je ena najbolj vidnih konferenc v Srednji in Vzhodni Evropi, ki se ukvarja z aktualnimi strateškimi vprašanji. Letos se osredotoča na post-pandemsko obnovo, tako z ekonomskega in tehnološkega vidika, kot tudi z vidika izgradnje zaupanja ter okrepitve globalne vloge Evropske unije.

Minister dr. Logar je sodeloval v panelni razpravi »Geopolitična Evropa na križišču: Zahodni Balkan v post-covid-19 obdobju«, skupaj s hrvaškim zunanjim ministrom Grlić-Radmanom, zunanjim ministrom Severne Makedonije Osmanijem ter posebnim predstavnikom Evropske unije za dialog Beograd-Priština in druga regionalna vprašanja Zahodnega Balkana Lajčkom.

Minister je poudaril pomen kredibilnega nadaljevanja širitvenega procesa za države Zahodnega Balkana, za njihov trajnostni razvoj, stabilnost in blaginjo, kar je vse v neposrednem interesu tako Slovenije kot celotne Unije. Slovenija bo med bližajočim se predsedovanjem Svetu Evropske unije namenjala veliko pozornosti Zahodnemu Balkanu. Obravnavala ga bo kot eno od svojih prioritet, kar se odraža tudi v načrtovanem Vrhu EU – Zahodni Balkan.

Po ministrovem mnenju mora Evropska unija razmišljati geostrateško ter okrepiti in ohranjati visoko raven medsebojnega zaupanja z regijo Zahodnega Balkana. Na ta način bomo lažje naslavljali izzive, s katerimi se soočamo vsi (migracije, podnebne spremembe, digitalizacija in kibernetska varnost, strateška avtonomija). V ta kontekst sodi tudi pomoč regiji pri soočanju s pandemijo in pri odpravljanju njenih posledic.

Obenem ohranjanje širitvenega procesa na agendi Evropske unije ter izvajanje skupnih programov in projektov omejuje prodor tretjih akterjev v regijo. Evropska unija lahko kot globalni akter nastopa le, če se najprej učinkovito in odgovorno posveti svoji neposredni soseščini.

O pomenu nadaljevanja širitvenega procesa se je minister dr. Logar pogovarjal tudi s svojim severnomakedonskim kolegom Bujarjem Osmanijem. Upoštevati je potrebno, da je Severna Makedonija izpolnila zahtevane pogoje, zdaj pa je naloga Evropske unije, da nadaljuje s kredibilno širitveno politiko.

Minister dr. Logar se je ob robu foruma srečal še z vodstvom GLOBSEC. S člani upravnega odbora so izmenjali poglede na možnost nadaljnjega sodelovanja, predvsem v kontekstu predsedovanja Svetu Evropske unije ter partnerskega sodelovanja med GLOBSEC in Blejskim strateškim forumom (BSF).