Skoči do osrednje vsebine

Direktor UKOM-a od direktorja STA zahteva opravičilo in prenehanje z izvajanjem pritiskov na neodvisno in strokovno delo javnih uslužbencev

Direktor UKOM-a, mag. Uroš Urbanija, je na direktorja STA, Bojana Veselinovića, naslovil zahtevo za prenehanje s kršitvami osebnostnih pravic in zahtevo za prenehanje izvajanja pritiskov na neodvisno in strokovno delo javnih uslužbencev.

Z močnimi medijski pritiski in zlorabo podjetja STA direktor Bojan Veselinović od državnega organa in njenih uslužbencev zahteva davkoplačevalski denar mimo vseh zakonsko določenih pravil. S svojimi zavajajočimi izjavami o poseganju v svobodo medijev in s tem ustvarjenimi pritiski direktor STA sili državne uslužbence h kršitvam zakonov in ostalih predpisov, ki veljajo v Republiki Sloveniji. Medijski nastopi in javni pritisk s strani direktorja STA predstavljajo tudi posredno grožnjo in izsiljevanje javnih uslužbencev, ki so dolžni svoje delo opravljati zakonito, neodvisno, v skladu s pravnim redom Republike Slovenije.

Direktor UKOM-a, mag. Uroš Urbanija, od direktorja STA, Bojana Veselinovića, pričakuje opravičilo za izjavo, izrečeno v oddaji Tarča na RTV SLO, dne 6. 5. 2021, v kateri je Bojan Veselinović sledečo izjavo mag. Uroša Urbanijo označil za laž in manipulacijo:

»UROŠ URBANIJA (direktor Urada vlade za komuniciranje): Žal pa vam bom tukaj prikazal, kaj pomeni dejansko vtikanje v medije. Dopis Bojana Veselinoviča, direktorja STA. Zanima me torej, ali ste ob tej navedbi poslanca Črnača to, o čemer govori, tudi preverjali pred objavo? En citat. Drug citat. Res je tudi, da poslanci lahko govorijo, kar hočejo, in imajo za to vse pravice, pa še plačani so med drugim za to, a to ne more argument za to, da objavimo tekst, v katerem piše, da je ta in ta nekaj dejal. To je vtikanje v konkretno uredniško delo na Slovenski tiskovni agenciji, ki ga direktor Veselinovič izvaja in ga nikoli ne bi smel izvajati. In to je nesprejemljivo.«

Odziv direktorja STA, Bojana Veselinovića:

BOJAN VESELINOVIĆ (direktor Slovenske tiskovne agencije): Pravzaprav je vse to, kar je povedal g. Urbanija, laž in manipulacija.

Na 27. nujni seji Komisije za nadzor javnih financ Državnega zbora RS, dne 9. 6. 2021, je direktor STA, Bojan Veselinović, nato javno priznal, da se je v oddaji Tarča zlagal in potrdil, da navedbe, ki jih je v oddaji Tarča izrekel mag. Uroš Urbanija, držijo.

»Jaz se za nobenega od mailov ne bom zagovarjal. Mojih mailov, namreč. Ker so bili v tistem trenutku še kako utemeljeni. Tudi ta dva, ki jih je prebral gospod Urbanija. In jih znam utemeljit v vsakem trenutku.« (Bojan Veselinović, 27. nujna seja Komisije za nadzor javnih financ DZ, dne 3. 6. 2021)