Skoči do osrednje vsebine

Obnova črpališča Stara vas ena ključnih faz prenove cerkljanskega letališča

Minister za obrambo mag. Matej Tonin in direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj sta danes podpisala sporazum o sodelovanju pri obnovi črpališča letalskega goriva Stara vas pri Krškem. Obnova črpališča bo potekala v okviru prenove in modernizacije vojaškega letališča Cerklje ob Krki. Na podlagi danes podpisanega sporazuma bo Ministrstvo za obrambo začelo s pripravo ustrezne projektne dokumentacije za obnovo črpališča.

Posodobitev letališča Cerklje ob Krki pomeni izboljšanje pogojev za delo Slovenske vojske in opravljanje nalog v okviru zavezništva Nato, obenem pa z drugo fazo prenove letališču Cerklje ob Krki zagotavljamo oskrbo z gorivom.

Kot je po podpisu sporazuma poudaril minister za obrambo mag. Matej Tonin, je obnova črpališča Stara vas ena ključnih faz za oskrbo letališča z gorivom. Črpališče bo obnovljeno v skladu s standardi zavezništva Nato.

Prenova Letališča Cerklje ob Krki sicer poteka v dveh fazah, prva je bila končana letos. Vrednost prve faze posodobitve je 72,5 milijona evrov, od tega je 41 milijonov evrov prispeval Nato. V drugi fazi, ki je vredna 33,2 milijona evrov (31 milijonov evrov prispeva Nato), več pozornosti namenjamo oskrbi z gorivom in izboljšanju vojaških logističnih zmogljivosti.

V drugi fazi prenove načrtujemo izboljšanje sistema za polnjenje letal z gorivom na letališču, povečanje kapacitet za skladiščenje goriva izven letališča, izgradnjo oziroma izboljšanje vojaških logističnih kapacitet in vzpostavitev oziroma podaljšanje ceste za dovoz goriva Zasap-Črešnjice. Obnova črpališča naj bi bila končana leta 2024, celotna 2. faza obnove cerkljanskega letališča pa leta 2026.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin in direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj sedita za podpisno mizo in podpisujeta sporazum

Minister za obrambo mag. Matej Tonin in direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj podpisujeta sporazum o sodelovanju pri obnovi črpališča letalskega goriva Stara vas pri Krškem | Avtor: Monika Sušanj

1 / 2