Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje Janez Poklukar se je 15. junija udeležil zasedanja Sveta za zaposlovanje, socialno politiko zdravje in varstvo potrošnikov (EPSCO)

Zdravstvene ministrice in ministri EU so danes na zasedanju Sveta potrdili splošni pristop Uredbe o okrepljeni vlogi Evropske agencije za zdravila (EMA), ki je visoko na agendi Evropske komisije. Le-ta prinaša zakonodajne rešitve, ki naslavljajo problematiko odpornosti in odzivnosti zdravstvenih sistemov. Med Covid-19 krizo se je namreč izkazalo, da trenutna EU zakonodaja ne omogoča ustrezne pripravljenost in hitrega odzivanja na krize in izredne zdravstvene razmere.

Minister Poklukar je ob tem povedal: »Celotni zakonodajni trojček, v sklopu »Evropske zdravstvene unije« je za Slovenijo prioritetna tema, za katerega si bomo med predsedovanjem prizadevali, da ga skupaj z evropskimi institucijami in državami članicami pripeljemo do zaključka.«

Ministri so razpravljali tudi o nadaljnjih korakih za krepitev EU zdravstvene unije in odzivanja na krize, v katerega spada tako imenovani trio zakonodajni sveženj. Ta poleg Uredbe EMA prinaša tudi Uredbo o okrepitvi zmogljivosti Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in uredbo o resnih čezmejnih grožnjah za zdravje. Minister Poklukar je dodal, da si bomo tudi pri zakonodajnih predlogih ECDC ter »zdravstvenih grožnjah« prizadevali doseči tako kompromis v Svetu kot tudi z Evropskim Parlamentom.

Na zasedanju so ministri podali izkušnje s področja upravljanja pandemije in cepilnih nacionalnih strategij. Minister je izpostavil, da je pred nami turistična sezona, zato so ključni usklajeni pristopi in skupni kriteriji, na ravni Evropske unije. Le tako bomo lahko uporabljali t. i. kovidno potrdilo, ki se v Sloveniji pripravlja skladno z načrti.
Epidemija je pokazala, da je cepljenje najpomembnejši javnozdravstveni ukrep, brez tega si ne moremo predstavljati prihodnosti. Tako kot prihodnost Evrope, temelji tudi cepljenje na solidarnosti in sodelovanju. Cepljenje je odločitev za naše zdravje in naša življenja. To je majhen korak za posameznika in velik korak za evropsko družbo je še dodal minister.

Ob sprejetju osnutka Sklepov Sveta o dostopu do zdravil in medicinskih pripomočkov za močnejšo in odpornejšo EU je minister Poklukar dodal: »Zahvaljujemo se portugalskemu predsedstvu, da je med svoje prioritete uvrstilo pomembno problematiko o dostopnosti do zdravil in medicinskih pripomočkov. Hvala za izvedbo konference, ki je potekala v aprilu. Slovenija podpira vse iniciative, ki sledijo usmeritvi za večjo dostopnost in razpoložljivost do zdravil in medicinskih pripomočkov.«

Ob zaključku zasedanja je minister predstavil prednostne naloge s področja zdravja, ki jih bo Slovenija zasledovala v času predsedovanja ter napovedal ključne dogodke, ki se bodo odvili vključno do decembra 2021.

Ob robu zasedanja je minister opravil številna bilateralna srečanja z ministricami in ministri za zdravje. V ponedeljek se je sestal s špansko ministrico, Carolino Darias ter italijanskim ministrom Robertom Speranza. Na dan zasedanja pa nadaljeval s srečanji z avstrijskim ministrom Wolfgangom Mucksteinom, češkim ministrom Adamom Vojtechomm, nizozemskim ministrom Hugom De Jongeom ter nemškim ministrom Jensem Spahnom.  Pogovori so tekli o prioritetnih temah predsedovanja in tekočih Covid-19 zadevah.

Na koncu zasedanja Sveta se je minister Poklukar portugalski ministrici za zdravje Marti Temido, zahvalil s šopkom rož, za dobro delovanje v času njihovega iztekajočega se predsedovanja.