Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije državnega sekretarja Dovžana z državno sekretarko Ministrstva za zunanje zadeve Latvije Kalniņa-Lukaševica

Državni sekretar Gašper Dovžan in državna sekretarka na Ministrstvu za zunanje zadeve Latvije Zanda Kalniņa-Lukaševica sta preko avdio-video konference opravila pogovor, katerega osrednja tema je bilo skorajšnje predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije in prioritete, povezane s predsedovanjem.

med avdio-video konferenco

Državni sekretar Gašper Dovžan | Avtor Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovornika sta potrdila dobre in prijateljske odnose med državama ter se zavzela za nadaljnje tesno in konstruktivno sodelovanje, predvsem v kontekstu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Državni sekretar Dovžan je poudaril prednostno nalogo krepitve odpornosti Evropske unije, tudi na področju kibernetske varnosti. Sogovornika sta se strinjala o pomenu okrevanja v smeri digitalnega in zelenega gospodarstva, k čemer bodo pripomogli tudi nacionalni načrti za okrevanje. Zavzela sta se za krepitev transatlantskega sodelovanja, delujoč schengenski sistem in podporo evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana. Med temami pogovora je bilo tudi Vzhodno partnerstvo.

Tako Slovenija kot Latvija poudarjata pomen vladavine prava. V okviru Konference o prihodnosti Evrope želita vključujočo razpravo, v katero je potrebno pritegniti predvsem mlade.

Državna sekretarka Kalniņa-Lukaševica je slovenski strani zaželela uspešno predsedovanje ter izrazila vso podporo Latvije v za Slovenijo pomembnih šestih mesecih.