Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič se je udeležil podelitve 42. Tischlerjeve nagrade

Pretekli petek so v Celovcu podelili 42. Tischlerjevo nagrado, najpomembnejše in najuglednejše priznanje, ki se podeljuje znotraj slovenske skupnosti na Koroškem. Letošnji nagrajenec je dr. Matevž Grilc, odvetnik, nekdanji dolgoletni predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (1976 - 1995 in 2005 - 2009), soustanovitelj Slovenske gospodarske zveze, soustanovitelj Slovenske dijaške zveze in še mnogo več.
Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič in ostali udeleženci podelitve 42. Tischlerjeve nagrade

Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič in ostali udeleženci podelitve 42. Tischlerjeve nagrade | Avtor: USZS

Narodno skupnost je vodil v težkih desetletjih, ko se je bilo potrebno spopadati s številnimi poskusi krčenja in izigravanja manjšinskih pravic. Hkrati pa je to čas, ko so, tako sta ocenila tako nagrajenec sam, kot lavdator Valentin Inzko, koroški Slovenci doživeli še zadnje uspehe in izboljšanja (ustanovitev dvojezične trgovske akademije, uvedbo slovenskega televizijskega sporeda, finančno podporo vrtcem in drugo. Uspela je mobilizacija narodne skupnosti proti poslabšanju na številnih področjih, na primer na šolskem.)

Podelitve nagrade se je udeležil tudi državni sekretar na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Dejan Valentinčič, ki je nagrajencu prenesel čestitke Republike Slovenije, matične države slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Tischlerjeva nagrada, ki jo vsako leto podeljujeta Narodni svet koroških Slovencev in Krščanska kulturna zveza, je poimenovana po dr. Jošku Tischlerju, osrednji osebnosti novejše zgodovine koroških Slovencev. Bil je ustanovitelj in prvi ravnatelj Slovenske gimnazije v Celovcu, ustanovni predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev, član provizorične deželne vlade po drugi svetovni vojni, predan pedagog in dobrotnik številnim dijakom.