Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. junija 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 12. 6. 2021 opravljenih skupaj 4.811.194 testiranj s PCR in HAG testi. 12. 6. 2021 je bilo opravljenih 10.439 testiranj, od tega 1.371 s PCR in 9.068 s HAG testi. Potrjenih je bilo 91 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 6,6 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 12. 6. 2021 v bolnišnicah zdravili 135 bolnikov s COVID-19, od tega 45 na intenzivni negi, 6 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe, okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 13. 6. 2021 vključenih 337 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 6 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so zaradi vikenda večinoma delovali v zmanjšani operativni sestavi oziroma so zagotavljali pripravljenost na domu. Spremljali so razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenja.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov ter ponekod pri prevzemanju vlog za izdajo mobilne identitete smsPASS.

Na ministrstvih so bila zaradi vikenda večinoma organizirana dežurstva. Posebnosti ni bilo.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.21 si je pri sestopu pod Vrhom Zelenic, občina Bovec, planinka zlomila nogo. Aktivirani so bili reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo za reševanje v gorah. Poškodovanko in partnerja je helikopter prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Postojna

Ob 13.43 se je pod hribom Štanga v naselju Jablanica, občina Ilirska Bistrica, pri padcu s kolesom poškodovala kolesarka. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ilirska Bistrica in Vrbovo so zavarovali kraj dogodka nudili pomoč reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ilirska Bistrica. Kolesarka je bila lažje poškodovana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 9.11 je iz naselja Pokleka pri Podsredi v občini Kozje helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci PGD Podsreda so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 15.45 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik v Podvolovljek, občina Luče. V UKC Ljubljana je prepeljal poškodovano osebo. Gasilci PGD Luče zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 11.19 je v Bohinjsko jezero v naselju Stara Fužina, občina Bohinj, padel jadralni padalec. Pripadniki Ekipe CZ za reševanje na vodi in iz vode, gasilci PGD Bohinjska Bistrica in Bled, potapljači Podvodne reševalne službe Bled in reševalci NMP Bohinj so poškodovanega padalca rešili iz vode, ga oskrbeli na kraju dogodka ter zavarovali kraj pristanka helikopterja SV. Helikopter ga je v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljal v SB Jesenice.

Ob 13.29 je na Bledu, v bližini kampa Zaka, na Blejskem jezeru oseba skočila s supa v vodo in se ni vrnila na površje. Gasilci PGD Bled in potapljači Podvodne reševalne službe Bled so osebo našli na okoli 8 metrov globine, 20 metrov od obale, jo izvlekli iz vode in predali reševalcem NMP Bled, ki so jo na kraju oživljali in odpeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 0.45 je v naselju Šmarčna, občina Sevnica, voznik z osebnim vozilom zapeljal z vozišča in se prevrnil. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulator, preprečili nadaljnji iztek motornih tekočin, z vpojnimi sredstvi posuli po razlitih motornih tekočinah ter nudili pomoč policiji in delavcem vlečne službe. V nesreči poškodovano osebo pa so oskrbeli na kraju reševalci NMP.

Izpostava Celje

Ob 19.22 se je na avtocesti Ljubljana - Maribor, občina Braslovče, voznik z kombiniranim vozilom prevrnil na bok. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah, do prihoda reševalcev oskrbeli 5 poškodovanih oseb ter kasneje nudili pomoč reševalcem. Reševalci NMP Žalec, Celje in Velenje so dve poškodovani osebi oskrbeli na kraju, tri pa prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.30 je v naselju Velike Žablje v občini Ajdovščina voznik z osebnim vozilom trčil v hidrant. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, vpojna sredstva posuli po izlitih motornih tekočinah in nudili pomoč delavcem vlečne službe pri natovarjanju poškodovanega vozila. V nesreči poškodovanega voznika so reševalci NMP Ajdovščina oskrbeli na kraju. Poškodovani hidrant bo saniral dežurni delavec komunalnega podjetja.

Ob 11.23 je v kraju Trenta, občina Bovec, voznik motornega kolesa zdrsnil po cestišču. Pri padcu si je poškodoval ramo. Oskrbeli so ga reševalci NMP Tolmin in ga prepeljali do mejnega prehoda Predel, kjer so ga prevzeli tuji reševalci. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem in očistili cestišče.

Izpostava Postojna

Ob 2.35 je v bližini naselja Obrov, občina Hrpelje - Kozina, voznik z osebnim vozilom zapeljal z vozišča. Gasilci PGD Materija so požarno in naletno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in kraj osvetljevali. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Zdravstveno postajo (ZP) Kozina reševalci NMP.

Ob 17.51 se je na regionalni cesti Unec–Postojna, občina Cerknica, voznik s terenskim vozilom prevrnil in obstal na strehi vozila. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in z tehničnim posegom odstranili osebi prstan. V nesreči sta se poškodovali dve osebi, ena lažje in ena težje. Prepeljali so ju v UKC Ljubljana.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.23 je v naselju Platinovec, občina Šmarje pri Jelšah, zagorela garaža in gospodarski objekt. Gasilci PGD Šentvid pri Grobelnem, Šmarje pri Jelšah in Mestinje so omejili in pogasili požar in pregledali požarišče. V požaru je bila uničena garaža v izmeri 12 x 8 kvadratnih metro in gospodarski objekt v izmeri 14 x 8 kvadratnih metrov. Obveščene so bile pristojne službe. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Šentvid pri Grobelnem.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.36 je v Dobruški vasi, občina Škocjan, ponovno zagorelo na požarišču lesene lope. Gasilci PGD Dobrava so pogasili požar in premetali požarišče.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 20.58 je na avtocesti Celje - Maribor za predorom Golo rebro, občina Slovenske Konjice, zagorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Slovenske Konjice in PGE Celje so požar pogasili, pregledali vozilo ter odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 7.33 so v naselju Loka, občina Koper, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper pogasili 15 železniških pragov. Nekateri so pogoreli v celoti.

Ob 21.22 so na Strmi poti v Kopru gasilci JZ GB Koper pogasili neprijavljeno kontrolirano kurjenje na vrtu. Na kraju so bili tudi dežurni Občinskega redarstva.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.16 je na Vodnikovi cesti v Ljubljani gorela gradbena ograja. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Ob 20.40 so na Poljanski cesti v Ljubljani v bližini železniške proge gasilci GB Ljubljana pogasili kvadratni meter pokošene suhe trave.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.34 je v naselju Dobruška vas, občina Škocjan, ponovno gorelo na požarišču. Lesene goreče dele so pogasili gasilci PGD Groblje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 13.42 so bile na cesti Mihovce–Podlože v občini Kidričevo v obcestnem jarku opažene motorne tekočine. Gasilci PGD Ptuj so z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.18 so pod mostom v naselju Saksid, občina Nova Gorica, naleteli na tromblonsko mino in 13 ročnih bomb, v skupni masi 12,05 kilograma. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije so odstranili nevarne najdbe avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.44 je v naselju Vinica, občina Črnomelj, v reki Kolpi občan naletel na neznano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so na kraju najdbe uničili minometno mino, kaliber 45 italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.34 so v Spodnji Rečici, občina Rečica ob Savinji, gasilci PGD Rečica nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 23.25 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom rešili osebo iz pokvarjenega dvigala.

Izpostava Kranj

Ob 4.15 je na Pehodu v Tržiču iz stanovanja večstanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci PGD Tržič so s tehničnim posegom zaprli vodo v stanovanju.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.21 so v ulici Emonska cesta v Ljubljani gasilci GB Ljubljana vstopili skozi balkonska vrata s pomočjo avtolestve. Odklenili so vrata in iz zaklenjenega stanovanja rešili deklico.

Izpostava Ptuj

Ob 23.30 je v naselju Gerečja vas, občina Hajdina, ob stanovanjski hiši počila vodovodna cev. Gasilci PGD Gerečja vas so skupaj z dežurnim delavcem Komunalnega podjetja Ptuj zaprli vodovodni ventil in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/