Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje Janez Poklukar obiskal Cepilni center ZD Ljubljana

Minister za zdravje Janez Poklukar je z Ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom in županom MOL Zoranom Jankovičem danes obiskal Cepilni center ZD Ljubljana. Na največjem cepilnem centru v Sloveniji je z današnjim dnem možno oddati tudi vlogo za pridobitev mobilne identitete smsPASS, s pomočjo katere lahko dostopate do svojih potrdil o cepljenju, prebolevnosti ali testiranju.

Minister Poklukar je znova poudaril pomen cepljenja za javno zdravje in napovedal dneve odprtih vrat, ki jih bodo organizirali cepilni centri po celi Sloveniji. »Epidemija je pokazala, da je cepljenje najpomembnejši javnozdravstveni ukrep poleg čiste vode. Brez tega si ne moremo predstavljati prihodnosti," je še poudaril minister Poklukar. Državljane je pozval k cepljenju in v naslednjih dneh napovedal dneve odprtih vrat, ki bodo potekali v cepilnih centrih po vsej državi.  

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je pojasnil, da bodo lahko državljani vloge za smsPASS v prihodnjih dneh vložili na vložišču ministrstva za pravosodje, prav tako potekajo pogovori s pošto. Na ministrstvu za javno upravo iščejo čim več mest za oddajo vlog, kar posledično pomeni tudi veliko obremenitev za uradnik. "Gre za digitalizacijo Slovencev in Slovenije. Epidemija je pokazala, da je digitalizacija sistema nujno potrebna," je povedal minister Koritnik. Poudaril je, da je bilo v preteklem tednu obdelanih in vnesenih v sistem več kot 25.000 prijavnih vlog za smsPASS, kar pomeni, da je slednjega dobilo že 25.000 Slovencev.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je pohvalil dobro sodelovanje lokalne skupnosti in vladnih predstavnikov. "Treba je poslušati stroko in tiste, ki smo na lokalni ravni," je povedal.