Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. junija 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 10. 6. 2021 opravljenih skupaj 4.753.706 testiranj s PCR in HAG testi. 10. 6. 2021 je bilo opravljenih 34.126 testiranj, od tega 2.734 s PCR in 31.392 s HAG testi. Potrjenih je bilo 122 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 4,5 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 10. 6. 2021 v bolnišnicah zdravili 165 bolnikov s COVID-19, od tega 48 na intenzivni negi, 17 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so štiri osebe, okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 11. 6. 2021 vključenih 1.021 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 156 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenja.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov ter ponekod pri prevzemanju vlog za izdajo mobilne identitete smsPASS. V nekaterih občinah so gasilske enote širšega pomena razkuževale prostore v javni uporabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala.

 

Neurje

Tudi včeraj pozno popoldan je nastalo nekaj manjših neviht na območju občin Ljubljana, Domžale in Dornava. Meteorne vode so v Rodicah poplavile kurilnico objekta, v Spodnjih Jaršah in na Viru pa stanovanjske objekte. Na Savski cesti v Domžalah je močan sunek vetra s strehe gasilnega doma odpihnil nekaj strešnikov, v Dornavi pa so meteorne vode na cestišče nanesle blato. Posredovalo je pet gasilskih enot, od teh ena poklicna.

 

Udari strel

Izpostava Maribor

Ob 15.43 je v Grogovi ulici v Slovenski Bistrici strela udarila v dimnik večstanovanjskega objekta. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Slovenska Bistrica so zavarovali poškodovani dimnik in okolico.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 17.19 sta se pod bivakom pod Skuto v Kamniških Alpah, občina Kamnik, zaplezali planinki. Aktivirani so bili reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik. Nepoškodovani planinki je v dolino prepeljal helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.40 je nad vasjo Gabrje v občini Tolmin jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Reševalci GRS Tolmin so nepoškodovanega padalca s pomočjo vrvne tehnike rešili z drevesa in ga pospremili v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 16.55 sta na avtocesti Domžale–Šentjakob, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 22.00 je na Cesti 13. julija v Ljubljani osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci GB Ljubljana in PGD Sostro so zavarovali kraj dogodka in oskrbeli eno poškodovano osebo ter jo predali reševalcem NMP Ljubljana v nadaljnjo oskrbo.

Ob 22.39 se je v ulici Pod hribom cesta II v Grosupljem pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle tekočine po cestišču in predali poškodovanca v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.42 sta v centru Nove Gorice trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč pri oskrbi v nesreči poškodovane osebe reševalcem NMP Nova Gorica.

Izpostava Ptuj

Ob 18.36 sta na Zagrebški cesti na Ptuju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj in z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Ptuj so tri poškodovane osebe oskrbeli na kraju.

Ob 21.48 sta v naselju Vičanci, občina Ormož, trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGD Podgorci in Ormož so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in razsvetljevali kraj dogodka.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.10 je v naselju Breg pri Polzeli, občina Polzela, potniški vlak trčil v traktorsko prikolico. Poškodovanih oseb ni bilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, PGD Polzela, Ločica ob Savinji in Andraž nad Polzelo so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje goriva vlaka ter ga prečrpali. Gasilci so evakuirali 15 oseb, enega psa in uredili nadomestni prevoz. Nudili so razsvetljavo, izvlekli uničeno prikolico izpod vlaka ter nudili pomoč ostalim enotam.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 10.26 je na Vinogradniški cesti v Ankaranu v pralnici zagorel sušilni stroj. Občani so pogasili goreč sušilni stroj, tleče perilo in odklopili elektriko pred prihodom gasilcev Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so nato prezračili prostore in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.48 je v Biški vasi, občina Mirna Peč, gorel gospodarski objekt velikosti 3 x 7 metrov. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto, PGD Mirna Peč, Jablan, Hmeljčič in Globodol so pogasili požar na objektu, ki je uničen. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 12.26 je v naselju Hrenovice, občina Postojna, zagorela elektro omarica na fasadi stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Postojna in Studenec.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 10.49 so na Strunjanski strani naselja Šentjane, občina Piran, gasilci JZ GB Koper in PGD Piran pogasili nepogašeno kurišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.41 je ob Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani gorela vrtna baraka, velikosti 3 x 3 metre in dva manjša rastlinjaka. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so požar pogasili, iz barake iznesli jeklenko plina in požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 8.52 je pri naselju Selo pri Lavrici, občina Škofljica, v gozdu pohodnik naletel na minometno mino in topovski izstrelek iz obdobja II. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Ljubljanske in Dolenjske regije sta nevarni najdbi uničila na kraju.

Izpostava Maribor

Ob 10.08 so v Vrazovi ulici v Mariboru delavci pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno ročno bombo, kalibra 55 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.28 sta v naselju Bilje, občina Miren - Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja na varno shranila najdeno topovsko granato, kalibra 80 milimetrov, mase 6,7 kilogramov iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.49 so v Ulici XIV. divizije v Rogaški Slatini gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP Šmarje so osebo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 11.02 so v Prešernovi ulici v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili osebo, dvigalo izklopili in obvestili serviserja.

Ob 23.47 so v ulici Cesta 1. maja v Kranju iz pokvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta gasilci GARS Kranj rešili eno osebo.

Izpostava Maribor

Ob 13.53 je v naselju Počehova, občina Maribor, drevo nevarno obviselo nad voziščem. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so drevo podrli in odstranili z vozišča.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.23 so v naselju Zagrad, občina Prevalje, gasilci PGD Prevalje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.52 so v naselju Ostenk, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom vstopili v stanovanjski objekt in omogočili reševalcem NMP dostop do preminule osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/