Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrice dr. Jaklitsch s Slovenci v Pragi in Brnu

Drugi dan obiska pri Slovencih na Češkem se je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v prostorih veleposlaništva Republike Slovenije srečala s Slovenci, ki živijo in delajo na Češkem.
Stojijo na stopnicah.

Ministrica, veleposlanica, predstavniki slovenskih društev, lekotorja in učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine. | Avtor: USZS

1 / 4

Srečala se je z Iztokom Toplakom, predsednikom Slovenskega društva Jožeta Plečnika, Aleno Šamonilovo, predsednico Češko slovenskega društva, s Heleno Poche, učiteljico dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture v Pragi, Alenko Jensterle Doležal, predavateljico slovenske književnosti na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi, Andrejem Šurlo, lektorjem slovenskega jezika na Karlovi univerzi v Pragi in Petrom Kuharjem, slavistom, publicistom in širiteljem slovenske kulture in jezika na Češkem.

Ministrica je z zanimanjem prisluhnila poročilom o njihovem delu in se seznanila z izzivi, s katerimi se srečujejo. Velik poudarek dajejo zlasti učenju slovenskega jezika, zgodovini, kulturi in pa tudi aktualni problematiki, s katero se srečuje mlajša generacija, ki je na Češko prišla po letu 1991. Pozdravila je njihovo ubrano sodelovanje, saj mnogo dogodke pripravljajo skupaj, v veliko oporo in pomoč pa jim je tudi slovensko veleposlaništvo.

Ministrica dr. Jaklitsch je ob tej priložnosti učiteljici dopolnilnega pouka slovenščine in kulture Heleni Poche izročila sredstva, ki jih je veleposlaništvo zbralo s prodajo knjig na kulturnem bazarju, ki so ga pred časom priredili. Gospa Poche poleg poučevanja slovenskega jezika skrbi tudi za to, da so v šolski knjižnici na voljo slovenske knjige. S pomočjo tega prispevka bo lahko učiteljica obogatila knjižnico z novimi knjigicami v slovenščini. Kot je povedala gospa Poche, je interes med otroci za izposojo knjig zelo velik, kar je zagotovo zelo razveseljivo. Ob tem je ministrica pohvalila dobrodelno gesto veleposlaništva, kar resnično kaže na vključenost in skrb veleposlaništva za slovensko skupnost na Češkem.

Tako Češko-slovensko društvo kot Slovensko društvo Jožeta Plečnika pripravljata številne kulturne dogodke, člani se ukvarjajo s preučevanjem kulturnih stikov med Slovenci in Čehi v preteklosti, organizirajo pogovorne večere, na katerih med drugim razpravljajo tudi o temah, povezanih z matično domovino in so za Slovence na Češkem še posebej zanimive. Lektorji, ki delujejo na Karlovi univerzi v Pragi in Masarykovi univerzi v Brnu, so izpostavili zanimanje za učenje slovenskega jezika in s tem potrebo po ohranjanju lektoratov za slovenski jezik. Pohvalili so tudi dobro sodelovanje s Centrom za slovenščino kot drugi in tuji jezik. Ob sklepu srečanja je ministrica ugotovila, da so Slovenci na Češkem kljub maloštevilnosti (ocenjujejo, da jih je nekaj sto), prepoznani in da s svojim delom in udejstvovanjem lepo zastopajo in predstavljajo Republiko Slovenijo.

V nadaljevanju programa si je ministrica ogledala Plečnikovo cerkev Srca Jezusovega, ki v Pragi predstavlja biser sakralne arhitekture 20. stoletja. Skorajda neverjetno je, kako Čehi cenijo Plečnika in njegovo delo, kar se kaže tudi skozi zgledno vzdrževanje njegovih del. V popoldanskem delu se je ministrica v Brnu srečala še z Matejo Kosi, lektorico na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete Masarykove univerze v Brnu. V prijetnem pogovoru ji je predstavila svoje delo in načrte ter izrazila zadovoljstvo nad svojimi študenti.