Skoči do osrednje vsebine

Posvet stroke o cepljenju pri predsedniku države

Minister Poklukar je sodeloval na posvetu stroke o cepljenju pri predsedniku države Borutu Pahorju. V družbi stroke so razpravljali o varnosti cepiv in odgovarjali na najbolj pogosta vprašanja, ki si jih zastavljajo državljani.

Posvet s strokovnjaki je potekal v predsedniški palači, udeležili pa so se ga številni, najvišji predstavniki stroke. Posvetu so prisostovali dekani fakultet, vidni predstavniki infektologije, epidemiologije, mikrobiologije, kemije, farmacije ter predstavniki primarne in sekundarne ravni v zdravstvu, vključujoč zdravstveno nego. 

Minister Poklukar je poudaril, da smo v ključnem trenutku, ko lahko obrnemo potek epidemije. Pozval je stroko, da državljanom pomaga pri odgovoru na najbolj pereča vprašanja, ki se v družbi vsakodnevno porajajo. 

V Sloveniji imamo v tem trenutku na voljo dovolj cepiva, da se lahko cepi vsak, ki se za to odloči. V naslednjem tednu bodo cepilni centri odprli vrata in cepili brez naročanja.

Minister Poklukar: "Moja prošnja vam strokovnjakom je, da skupaj odgovorimo na vsak še tako droben pomislek, ki ga morda imajo ljudje glede cepljenja.  Pozivam vas, da aktivno sodelujete v razpravi. Da skupaj naslovimo vse pomisleke in vprašanja, s ciljem, da bi se čim več ljudi odločilo za cepljenje. Namreč le kolektivna precepeljenost lahko pozdravi naš ranjeni kolektivni duh. Virus nas je – in nerad to izrečem – razdelil fizično. Ločil nas je v sicer neločljivih kolektivnih zadevah. Upam in želim si, da bomo tudi s pomočjo cepiva lahko skupaj ponovno vezivo družbe."

Nekateri ljudje imajo glede cepljenja pomisleke in dvome. S tem ni nič narobe, je nekaj povsem normalnega. Na ta vprašanja lahko odgovori le stroka je še poudaril minister pred začetkom razprave.