Skoči do osrednje vsebine

Minister za kulturo na zasedanju ministrov držav EU, pristojnih za medije in informacijsko družbo

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je 10. junija 2021 udeležil zasedanja ministrov članic Evropske unije, ki so pristojni za medije in informacijsko družbo. Zasedanje je potekalo v okviru spletne konference z naslovom Umetna inteligenca – inteligentna politika: izzivi in priložnosti za medije in demokracijo. Pomemben dosežek ministrskega zasedanja je sprejetje deklaracije o svobodi izražanja.

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti na spletnem zasedanju ministrov, pristojnih za medije in informacijsko družbo

Konferenco, ki v spletnem okolju poteka od 10. do 11. junija 2021, organizira Svet Evrope in gosti država Ciper. Udeležence so med drugim nagovorili tudi generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić, predsednik Republike Ciper Nj. eksc. Nicos Anastasiades, komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović in podpredsednica Evropske komisije Věra Jourová.

Pred sprejetjem deklaracije so ministri govorili o aktualnih temah hitro spreminjajočega se družbenega dogajanja, ki ga močno zaznamuje epidemija covida-19. Razpravljali so o vplivu digitalnih tehnologij na svobodo izražanja, varnosti novinarjev in spremembah v medijskem ter informacijskem okolju. Resolucije o teh temah so del skupne deklaracije. 

V razpravi je minister za kulturo dr. Simoniti poudaril, da je v epidemičnih razmerah, s katerimi se soočamo v zadnjem letu, demokratična družba zelo ranljiva. Minister meni, da je ravno zaradi tega pomembno spodbujati medijsko pismenost, ki omogoča prepoznavanje družbene stvarnosti, ločevanje dejstev in mnenj ter pravih in lažnih novic. Pomembno je vzgajati ljudi v prepoznavanju skupne nevarnosti, ki ločuje političen boj v demokraciji od nevarnosti, ki ogroža vse ljudi. Ob tem je minister še posebej poudaril, da je treba tudi v izjemnih razmerah, kot je pandemija covida-19, ohranjati zavest o vrednotah in jih zagotavljati v takšni meri, da ne morejo ogroziti demokratično urejene družbe. V to pa, meni minister, v prvi vrsti sodi prav svoboda izražanja.   

S sprejeto deklaracijo so se ministri zavezali, da bodo pri svojem delu, predvsem pri oblikovanju politik, upoštevali sprejete smernice Sveta Evrope na področju svobode izražanja.