Skoči do osrednje vsebine

Delavnica Zavoda Vozim v ljubljanskem zaporu

V jedilnici Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana je dne 9. junija 2021 potekala preventivna delavnica »Alkohol = sprememba življenja«, ki jo izvaja Zavod Vozim.

Luka Plavčak, ambasador Zavoda Vozim in nekdanji judoist, tetraplegik ter športnik, je s priporniki in obsojenci delil svojo življenjsko zgodbo, ki jo je zaznamoval skok v morje pod vplivom alkohola. Spregovoril je o pasteh uživanja alkohola, predstavil življenje invalidov in številne težave, s katerimi se srečujejo. Predvsem pa si želi, da njegova zgodba ne postane zgodba drugih. Spremljala sta ga asistenta in pes spremljevalec, labradorec Bono.

Delavnica je bila lepo sprejeta. Obsojenci in priporniki so pozorno poslušali predstavitev, zastavljali vprašanja in sodelovali v diskusiji. Ob koncu so se zaprte osebe lahko same prepričale o svoji naletni teži ter preizkusile tehnice, ki preračunajo težo osebe v prometni nesreči pri hitrostih 30 km/h, 50 km/h in 90 km/h.

Prisotne je nagovoril tudi direktor zavoda Denis Perše in gospodu Plavčaku v dar izročil ravnotežnostne kocke »Dobra roka – Igri dajemo smisel«, ki jih v okviru prostočasnih dejavnosti v zavodu izdelujejo priporniki.