Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na obisku pri Slovencih na Češkem

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes in jutri na obisku pri Slovencih na Češkem. Danes, 10. junija 2021, se je v čudovitem ambientu Praškega gradu udeležila slavnostne prireditve ob 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ki jo je pripravilo slovensko veleposlaništvo v Pragi.
Stoji na rdečem podstavku, za njo vse tri zastave, poleg nje tolmač.

Ministrica dr. Jaklitsch med govorom. | Avtor: Veleposlništvo RS v Pragi

1 / 2

Prireditve so se udeležili tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Češke republike za evropske zadeve Milena Hrdinková, visoki predstavniki ministrstev, parlamenta, regionalnih in lokalnih oblasti, univerz ter drugih čeških institucij, Slovenci, ki živijo na Češkem, ter diplomatski zbor.

Ministrica dr. Jaklitsch je v svojem pozdravnem nagovoru poudarila, da je Češka prijateljska država, pomembna trgovska in gospodarska partnerica, oba naroda pa povezuje tudi bogata kulturna in zgodovinska dediščina. Še posebej je izpostavila pomen Slovencev na Češkem, ki so, tako kot tudi drugod po svetu, pomemben most med matično državo in državo, kjer živijo, v času slovenskega osamosvajanja pa so imeli pomembno vlogo pri priznanju mlade države s strani čeških oblasti. Tudi zato si je potrebno prizadevati za ustrezno skrb za naše rojake, za ohranjanje slovenskega jezika in slovenske identitete. Pri tem pomembno vlogo odigrata prav možnost študija slovenščine ter seveda razgibano društveno življenje. V svojem nagovoru se je dotaknila tudi bližajočega se predsedovanja Slovenije Svetu EU, katerega vodilna nit bo obnova po pandemiji in krepitev odpornosti EU ter njene avtonomnosti na strateško pomembnih področjih.

Po dogodku, ki se je pričel z vsemi tremi himnami in zaključil z lepim kulturnim programom, se je ministrica dr. Jaklitsch v spremstvu veleposlanice Tanje Strniša odpravila še do Plečnikovega spomenika, kjer je položila venec. Obe državi namreč povezuje naš veliki arhitekt Jože Plečnik, ki je tudi v Pragi pustil številne sledi.

Ministrica dr. Jaklitsch se bo jutri srečala z Iztokom Toplakom, predsednikom Slovenskega društva Jožeta Plečnika, Aleno Šamonilovo, predsednico Češko slovenskega društva, s Heleno Poche, učiteljico slovenskega jezika v Pragi, Alenko Jensterle Doležal, predavateljico slovenske književnosti na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi, Andrejem Šurlo, lektorjem slovenskega jezika na Karlovi univerzi v Pragi, Petrom Kuharjem, slavistom, publicistom in širiteljem slovenske kulture in jezika na Češkem, nato pa še z go. Matejo Kosi, lektorico na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete Masarykove univerze v Brnu.