Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9.junija 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 8. 6. 2021 opravljenih skupaj 4.689.101 testiranj s PCR in HAG testi. 8. 6. 2021 je bilo opravljenih 29.039 testiranj, od tega 3.506 s PCR in 25.533 s HAG testi. Potrjenih je bilo 255 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 7,3 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 8. 6. 2021 v bolnišnicah zdravili 188 bolnikov s COVID-19, od tega 47 na intenzivni negi, 18 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrla je ena oseba, okužena s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 9. 6. 2021 vključenih 1.030 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 120 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Delovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenja.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov ter ponekod prevzemale vloge za izdajo mobilne identitete smsPASS. V nekaterih občinah so gasilske enote širšega pomena razkuževale prostore v javni uporabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala.

 

Neurje

Izpostava Celje

Ob 14.35 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje, iz kletne etaže stanovanjske hiše, izčrpali okoli 1000 litrov meteorne vode.

Ob 15.16 je v Klancu v občini Dobrna meteorna vodo ogrožala stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dobrna so preusmerili tok vode.

 

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 16.21 je v Štrihovcu, občina Šentilj, zemeljski plaz ogrožal stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Šentilj in Ceršak, ki so s ponjavo pokrili približno 200 kvadratnih metrov plazišča. O dogodku je bila obveščena policija in lokalna skupnost.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.05 sta se pod Malo Mojstrovko, občina Bovec, v ledeni steni zaplezala planinca. Aktivirana je bila gorska reševalna služba Gorske reševalne službe (GRS) Bovec in helikopter Slovenske vojske z dežurno posadko GRS na Brniku. Planinca so nepoškodovana prepeljali v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 10.04 si je v Vinski Gori v občini Velenje pri delu z žago oseba poškodovala roko. Gasilci PGD Velenje in Vinska Gora so poškodovanega oskrbeli in predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP). Reševalci NMP Celje so poškodovano osebo odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.36 se je Na Vovčnah v Horjulu, pri obnavljanju objekta na delavca podrl kamniti zid. Delavec je poškodbam podlegel. Gasilci PGD Horjul in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so sprostili dostop do osebe in jo izvlekli.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Trbovlje

Ob 10.20 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Ljubljana, prepeljala obolelo osebo iz SB Trbovlje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč NMP Trbovlje pri prenosu obolele osebe.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 6.42 se je na območju Krofičke v občini Solčava nadaljevala iskalna akcija pogrešane osebe. V iskalni akciji, ki jo je vodila policija so sodelovali gorski reševalci GRS Celje, Kinološka zveza Slovenije Skupina za iskanje pogrešanih, Zveza vodnikov reševalnih psov Slovenije in vodniki reševalnih psov pri Gorski reševalni zvezi Slovenije. Ob 9.53 je bila pogrešana oseba najdena mrtva na območju Krofičke. S policijskim helikopterjem so jo prepeljali v Logarsko dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 11.35 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so z absorbcijskim sredstvom očistili madež na cesti in odstranili razbitine s cestišča. V nesreči sta se dve osebi lažje poškodovali, vendar sta pomoč NMP Jesenice odklonili.

Izpostava Maribor

Ob 15.14 je na hitri cesti med izvozoma Maribor-Pobrežje in Maribor-Melje, občina Maribor, prišlo do naleta več vozil. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, ki so zavarovali kraj nezgode, vzpostavili požarno varovanje, reševalcem pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovanih udeležencev, odklopili akumulatorje in pregledali, če iz poškodovanih avtomobilov iztekajo nevarne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.30 je na Volarski ravnini v Tolminu prišlo do prometne nesreče v kateri je voznik z osebnim vozilom pristal na strehi. Posredovali so gasilci PGD Tolmin, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili zdravniško pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Tolmin, odklopili akumulator ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin.

Ob 15.08 sta v križišču Erjavčeve in Prvomajske ulice v Novi Gorici trčila kolesarja. Eden od njiju se je telesno poškodoval. Na kraju so posredovali reševalci NMP Nova Gorica, policija in poklicni gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalni ekipi.

Ob 22.20 sta v Ulici padlih borcev v Tolminu čelno trčili osebni vozili. Poškodovano osebo je oskrbela ekipa NMP Tolmin. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali mesto nesreče, nudili pomoč ekipi NMP in nevtralizirali iztekle tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.01 je v Potočah, občina Ajdovščina, v stanovanjskem objektu prišlo do kratkega stika na električnem podaljšku. Posredovali so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ki so prostore pregledali s termovizijsko kamero in jih prezračili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 17.10 je na Pomurski avtocesti pred izvozom za Lenart v smeri Murske Sobote zagorelo na priklopniku tovornega vozila. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in PGD Lenart. Pri gašenju oziroma posredovanju je na cestišče iztekla neznana nevarna snov. V času intervencije bila zaprta avtocesta v smeri Murske Sobote. O dogodku so bili obveščene pristojne službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.06 je na Seidlovi cesti v Novem mestu, na parkirišču zagorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so požar pri motornem delu vozila pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 2.27 je v naselju Zgornji Brnik, občina Cerklje, gorel kup smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Zgornji Brnik.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 10.59 je na Gorenjesavski cesti v Kranju, lastnik osebnega vozila zaklenil v avto ključe in psa. Posredovali so gasilci GARS Kranj, ki so rešili psa iz vozila.

Ob 22.24 so na Šorlijevi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili vstop reševalcem do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.10 je na Ulici Mire Pregljeve v Litiji zaradi počene cevi pri kotličku voda poplavila stanovanje. Zamakalo pa je tudi v prostore pod stanovanjem. Gasilci PGD Litija so zaprli vodo na ventilu pri kotličku in izsesali vodo.

Izpostava Maribor

Ob 21.49 je na Partizanski ulici v Slovenski Bistrici s strehe visel predmet in ogrožal mimoidoče. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so predmet odstranili.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/