Skoči do osrednje vsebine

Slovenski in hrvaški notranji minister sta se zavzela za lažje prehajanje meje med državama

Ob robu Brdo procesa se je minister za notranje zadeve Aleš Hojs srečal s hrvaškim ministrom Davorjem Božinovićem. V pogovoru sta se osredotočila predvsem na priprave Slovenije na predsedovanje v drugi polovici 2021 in nezakonite migracije.

Kot sta povedala ministra v izjavi za javnost po zaključku srečanja, sta Slovenija in Hrvaška prijateljski državi. Tudi odnosi med ministrstvoma in policijama obeh držav so konstruktivni in na visoki ravni, kar se kaže npr. v večletnem in zelo uspešnem sodelovanju slovenske in hrvaške policije v okviru projekta Varna turistična sezona. "Tudi letošnje poletje bodo na Hrvaško napoteni trije slovenski policisti, kar, verjamem, je zelo pomembno za naše državljanke in državljane, ki množično dopustujejo pri naših sosedih," je dejal Hojs.

Iskala sta tudi rešitve za lažje prehajanje meje med državama. Zato sta se zavzela za vzpostavitev manjših mejnih prehodov in ustrezne prometne ureditve na določenih mejnih prehodih, kar bi olajšalo prehajanje meje predvsem obmejnemu prebivalstvu in zmanjšalo čakalne dobe za prehod vozil, predvsem tovornih. Prav tako sta se dotaknila situacije s covidom 19 in vzpostavljanju digitalnih potrdil. "Hrvaški minister me je seznanil, da so na Hrvaškem to danes že vzpostavili, v prihodnjih dneh pa bo digitalno potrdilo na voljo tudi v Sloveniji."

V nadaljevanju sta ministra govorila o pripravah na predsedovanje Slovenije Svetu EU. Minister Hojs je predstavil prednostne naloge na področju notranjih zadev. To so celostno upravljanje z migracijami, krepitev schengenskega prostora, v povezavi s tem tudi varnost v EU in Sloveniji, regionalna prioriteta je Zahodni Balkan. Pri tem sta kar nekaj časa namenila migracijam. Strinjala sta se, da lahko le s celovitimi rešitvami na ravni EU dosežemo učinkovito upravljanje z migracijskimi pritiski. "Naj se ob tej priložnosti zahvalim ministru Božinoviću za podporo našim prizadevanjem pri iskanju ustreznih rešitev v času slovenskega predsedovanja," je poudaril minister. 

Dotaknila sta se tudi trenutne situacije na področju nezakonitih migracij v obeh držav. Tako je bilo letos do konca maja obravnavanih 2.277 nezakonitih prehodov državne meje, kar predstavlja 30,1-odstoten upad v primerjavi z enakim obdobjem lani. "Vendar se je trend začel obračati navzgor, kar od obeh držav terja učinkovito, konstruktivno in odprto sodelovanje," je izpostavil Hojs. Na Hrvaškem so zaznali povečanje števila nezakonitih prehodov njihove meje za približno 10 % v primerjavi z lanskim letom, kar nesporno kaže, da Hrvaška vedno bolje varuje zunanjo mejo EU.