Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. junija 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

 V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 7. 6. 2021 opravljenih skupaj 4.660.062 testiranj s PCR in HAG testi. 7. 6. 2021 je bilo opravljenih 44.012 testiranj, od tega 3.048 s PCR in 40.964 s HAG testi. Potrjenih je bilo 220 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 7,2 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 7. 6. 2021 v bolnišnicah zdravili 195 bolnikov s COVID-19, od tega 51 na intenzivni negi, 26 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrla je ena oseba, okužena s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bil 8. 6. 2021 vključen 1.001 pripadnik civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 113 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Delovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenja.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov ter ponekod prevzemale vloge za izdajo mobilne identitete smsPASS. V nekaterih občinah so gasilske enote širšega pomena razkuževale prostore v javni uporabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala.

 

Pogrešane osebe

Ob 20.52 so na območju Krofičke, občina Solčava, pogrešali turista, ki je v jutranjih urah peš odšel iz Logarske doline proti Krofički in se do večera ni vrnil. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje in Policija so pregledali območje, vendar pogrešanega niso našli.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.15 je na Mrzlem vrhu, občina Tolmin, jadralni padalec pristal in obvisel na drevesu. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin, ki so s pomočjo vrvne tehnike rešili padalca in padalo z drevesa in ga nato prepeljali v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 10.10 je v podjetju na Kolarjevi ulici v Ljubljani dvižna platforma stisnila delavca. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so poškodovanca imobilizirali ter prepeljali v bolnišnico. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.19 je v Mežici posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mežica so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Novo mesto

Ob 19.01 je pri gradu Otočec, občina Novo mesto, moški skočil v reko Krko. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so občana rešili iz vode in predali v oskrbo reševalcem nujne medicinske pomoči Novo mesto.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 12.40 sta na Zaloški cesti v Ljubljani trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Ob 14.00 je na avtocesti Grosuplje - Višnja gora, občina Grosuplje, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj nesreče, do prihoda reševalcev nudili pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulator na vozilu ter z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine.

Ob 17.18 je v Lazah v Tuhinju, občina Kamnik, padla kolesarka in se poškodovala. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) in policiji.

Izpostava Maribor

Ob 8.23 se je na Tezenski ulici v Mariboru voznik z osebnim vozilom prevrnil, v vozilu pa je ostala ukleščena oseba. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP ter z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine na cestišču. Poškodovana oseba je bila z reševalnim vozilom prepeljana v UKC Maribor.

Ob 16.39 je v naselju Čadram, občina Oplotnica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča in obstal na strehi. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Oplotnica so zavarovali kraj dogodka, postavili vozilo na cestišče, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle tekočine. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so na kraju oskrbeli poškodovani osebi.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.22 sta na avtocestnem odseku Smednik—Novo mesto, pred odcepom za Dobruško vas, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu in razrezali odbojno ograjo ter s tem omogočili vlečni službi odvoz osebnega vozila. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Krško so na kraju pregledali in oskrbeli eno poškodovano osebo.

Izpostava Postojna

Ob 12.07 se je v Kozini na uvozu na avtocesto voznik z osebnim vozilom prevrnil na bok. Gasilci PGD Materija so kraj dogodka prometno in požarno zavarovali, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana. V prometni nesreči se je poškodovala voznica, ki je bila odpeljana v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 19.59 je v naselju Dobrava, občina Ormož, na dvorišču stanovanjske hiše pri ustavljanju osebnega vozila po klancu navzdol občanka padla in ostala ukleščena pod vozilom. Gasilci PGD Ormož so s hidravličnim razpiralom dvignili vozilo, izvlekli ukleščeno osebo izpod vozila in poškodovano predali v oskrbo reševalcem NMP Ormož, ki pa so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.56 je ob Viški cesti v Ljubljani gorela lesena vrtna lopa velikosti šestih kvadratnih metrov. Požar, ki je lopo uničil v celoti, so pogasili gasilci PGD Ljubljana-Vič in GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.10 je v naselju Spodnja Kanomlja, občina Idrija, v podjetju zagorelo v odsesevalni napravi. Požar, ki je povzročil manjšo gmotno škodo, so pogasili gasilci PGD Spodnja Idrija.

Izpostava Ptuj

Ob 10.40 je v naselju ŽVAB, občina Ormož, gorela stanovanjska hiša. Požar, ki je zajel pritličje in del ostrešja objekta, so pogasili gasilci PGD Ključarovci pri Ormožu, Hardek, Ivanjkovci in Ormož.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.21 je na Ljubljanski cesti v Kamniku zagorelo osebno vozilo. Že pred prihodom gasilcev PGD Kamnik na kraj so prisotni na kraju začeli z gašenjem požara. Gasilci so požar dokončno pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.07 je v Dolgi vasi, občina Lendava, ob avtocesti gorela trava na površini okoli dveh kvadratnih metrov. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Lendava.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 20.41 je na Bratislavski cesti v Ljubljani na bencinski črpalki zaradi okvare na ventilu prišlo do izpusta plina. Uslužbenci na bencinski črpalki so zaprli ventile pred prihodom gasilcev GB Ljubljana. Gasilci so preverili ventile in okolico preventivno pregledali z merilnikom plinov. Meritve niso pokazale posebnosti.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 13.05 je v naselju Planina, občina Postojna, občan našel škatlo z nevarno snovjo. Odstranile so jo pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.10 je v Ulici Andreja Kumarja v Rožni dolini, občina Nova Gorica, občan pri košnji trave naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila topovsko granato kalibra 75 mm, avstro-ogrske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Ob 8.42 je bila v Pešnici v Spodnji Besnici, občina Kranj, zaradi okvare na vodovodu prekinjena oskrba s pitno vodo. Okvaro so okoli 11.00 odpravili delavci Komunale Kranj.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 20.31 je na Celjski cesti v Žalcu v trgovskem centru iztekala voda. Gasilci PGD Žalec so zaprli glavni vodovodni ventil in iz objekta prečrpali razlito vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.51 so v Lavričevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v drugem nadstropju večstanovanjske stavbe in omogočili dostop enoti NMP do starejše osebe, ki je v stanovanju padla in obležala.

Izpostava Maribor

Ob 19.07 je na Tomšičevi ulici v Slovenski Bistrici občanki ostala ujeta noga v fitnes napravi na prostem. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica so s tehničnim posegom rešili ujeto nogo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.03 smo bili obveščeni, da je začel popuščati nasip Bukovniškega jezera v občini Dobrovnik. Po ogledu nasipa so ugotovil, da je nasip v dolžini 15 do 20 metrov razmočen in pušča. V pripravljenosti so gasilska društva občine. Vodnogospodarsko podjetje MURA je pričelo s sanacijo nasipa, ki ga bodo trenutno obtežili z vrečami peska ter izvedli ostale potrebne ukrepe. O dogodku so bile obveščene pristojne službe, ki so si tudi ogledale razmere na terenu.

Izpostava Postojna

Ob 12.15 si je na vrhu Vremščice, občina Pivka, pohodnik poškodoval glavo. Gorski reševalci GRS Ljubljana in gasilci PGD Košana so poškodovanca oskrbeli in s terenskim vozilom prepeljali do urgence v Postojni.

Ob 16.00 so v Ulici Ivana Turšiča v Sežani gasilci ZGRS Sežana nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v tretje nadstropje večstanovanjske stavbe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/