Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan boja proti ponaredkom

Svetovni dan boja proti ponaredkom letos obeležujemo 8. junija. Po podatkih študije Evropski državljani in intelektualna lastnina, ki jo je izvedel Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), imajo potrošniki še vedno težave pri razlikovanju med pristnim in ponarejenim blagom, pri čemer je bil že skoraj vsak deseti Evropejec (9 %) zaveden v nakup ponaredkov. V Evropsko unijo vsako leto prispe za 121 milijard EUR ponarejenega blaga.

V svetovnem merilu narašča spletno nakupovanje, (po podatkih Eurostata je leta 2020 več kot 70% Evropejcev kupovalo prek spleta), negotovost v zvezi s ponarejenimi izdelki pa je med državljani EU zaskrbljujoča. V prej navedeni študiji EUIPO tretjina Evropejcev (33 %) ni bila prepričana, ali je kupila pristen izdelek.

Med pandemijo covid-19 je tudi med slovenskimi potrošniki narasel delež nakupovanja preko spleta, pri čemer je nakupovanje pri nepreverjenih trgovcih iz tretjih držav z vidika ponarejenega blaga še posebej rizično.

Če kupite ponarejen izdelek na spletu ali dostopate do piratskih digitalnih vsebin; ogrožate svoje zdravje in varnost; financirate organiziran kriminal in ogrožate svoje osebne podatke.

Pri nakupu preko spleta uporabljajte zaupanja vredna spletna mesta; preverite nedavne in verodostojne ocene ter uporabite zanesljive načine plačila.

Če je cena preveč ugodna, da bi bila resnična, potem verjetno to drži.

Več informacij o problemu ponarejanja in piratstva ter o tveganjih, ki ponarejeno in piratsko blago lahko pomeni za zdravje in varnost potrošnikov, si lahko preberete na spletnem mestu originalen.si, ki deluje pod okriljem Urada RS za intelektualno lastnino.