Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vojska še naprej sodeluje pri širšem varovanju državne meje

Danes okrog 150 pripadnikov Slovenske vojske (SV) sodeluje s Policijo pri širšem varovanju državne meje.

Poleg mešanih patrulj s Policijo in samostojnih opazovalnic zagotavljajo vzdrževanje začasnih tehničnih ovir in komunikacij za patruljiranje ter opazovanje iz zraka z brezpilotniki, s helikopterjem in letalom Zlin.

Slovenska vojska sodeluje s Policijo skladno s sklepom Vlade RS pri širšem varovanju državne meje od 18. februarja 2016. Od 2016 dalje je SV pripadnice in pripadnike na te naloge napotila 160.000-krat. Pripadnice in pripadniki SV v teh nalogah sodelujejo na podlagi Operativno-taktičnega načrta sodelovanja Slovenske vojske in Policije pri širšem varovanju državne meje. Namen tega je zagotoviti stabilnost in notranjo varnost vsem prebivalcem Slovenije, določa pa oblike dela policistov in vojakov pri varovanju meje in preprečevanju nezakonitih migracij. Osnovna vodila operativno-taktičnega načrta so, da varovanje meje vodi, usmerja in nadzira Policija. Policijske postopke vodijo policisti, vojakom, ki pri varovanju meje sodelujejo skladno z vojaškimi taktikami, tehnikami in postopki, pa poveljujejo vojaški poveljniki.

Na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije SV sicer neprekinjeno podpira Ministrstvo za notranje zadeve pri preprečevanju nezakonitih migracij od 19. oktobra 2015. Skupaj je SV na naloge, povezane z reševanjem migrantske situacije, pripadnike napotila preko 240.000-krat.