Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije z Italijansko republiko

Državni sekretar Gašper Dovžan je opravil konzultacije z državnim podsekretarjem v predsedstvu Sveta ministrov Italijanske republike Vincenzom Amendolo.
fototermin pred zastavama

Državni podsekretar Vincenzo Amendolo in državni sekretar Gašper Dovžan | Avtor: Nebojša Tejić, STA

1 / 2

Državni sekretar Dovžan in državni podsekretar Amendola sta poudarila prijateljske odnose in razvejano sodelovanje med Slovenijo in Italijo. Državni sekretar Dovžan je predstavil prioritete predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta. Kot temeljno prednostno nalogo je izpostavil prispevek h krepitvi odpornosti Evropske unije. Poudaril je, da mora biti Unija sposobna učinkoviteje obravnavati različne krizne razmere, ki po svoji naravi ali obsegu presegajo zmogljivosti posameznih držav članic in je zato potreben skupen odziv na ravni Evropske unije.

Sogovornika sta pozornost posvetila tudi okrevanju evropskega gospodarstva, pri čemer sta omenila nacionalne načrte za okrevanje. Izmenjala sta poglede na podnebni in energetski sveženj "Pripravljeni na 55", ki bo predstavljen tik ob začetku slovenskega predsedovanja v juliju. Govorila sta tudi o migracijah, kjer si bo Slovenija med predsedovanjem prizadevala za napredek v pogajanjih glede pakta o migracijah in azilu. Med temami pogovora je bila tudi razprava o prihodnosti Evrope.