Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. junija 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 6. 6. 2021 opravljenih skupaj 4.616.050 testiranj s PCR in HAG testi. 6. 6. 2021 je bilo opravljenih 9.792 testiranj, od tega 1.329 s PCR in 8.463 s HAG testi. Potrjenih je bilo 57 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 4,3 odstotke pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 6. 6. 2021 v bolnišnicah zdravili 203  bolnike s COVID-19, od tega 51 na intenzivni negi, 8 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrli sta dve osebi, okuženi s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 7. 6. 2021 vključenih 1.184 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 82 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Delovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenja.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov ter ponekod prevzemale vloge za izdajo mobilne identitete smsPASS. V nekaterih občinah so gasilske enote širšega pomena razkuževale prostore v javni uporabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala.

 

Neurje

V dopoldanskih urah je območja občin Velenje, Vitanje, Koper, Škofja Loka, Medvode, Sveti Jurij ob Ščavnici in Novo mesto zajelo močno neurje. Zaradi močnega deževja so posredovali gasilci iz enajstih prostovoljnih gasilskih društev in dveh poklicnih enot na sedemnajstih lokacijah. Meteorna voda je predvsem zalivala kletne in druge prostore stanovanjskih objektov, poplavljala vozišča in v Kopru prostore vrtca. Gasilci so črpali vodo, čistili vozišča, jaške in prepuste ter izvajali sanacije zemeljskih plazov.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 12.02 je na Cesti zmage v Mariboru pri nabiranju bezgovih cvetov oseba padla štiri metre v globino. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so očisti dostop do kraja nesreče, poškodovano osebo izvlekli iz globine ter jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 7.18 je na Papirniški cesti v Domžalah v podjetju na traku brusilnega stroja delavcu stisnilo levo nogo v predelu gležnja. Poškodovanca so pred prihodom reševalcev NMP Domžale in gasilcev Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale rešili in mu nudili prvo pomoč sodelavci. Gasilci so nudili pomoč reševalcem NMP pri mobilizaciji in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 10.26 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor iz naselja Radna, občina Sevnica, v Splošno bolnišnico (SB) Celje s helikopterjem prepeljala obolelo osebo. Mesto pristanka helikopterja so zavarovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica. Gasilci so tudi nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.06 sta na Mariborski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so naletno in požarno zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo, odklopili akumulator ter z vozišča očistil razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovanima so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so ju na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v SB Celje. Gasilci so na prošnjo policistov poškodovano vozilo prestavili na bližnjo avtobusno postajališče.

Ob 14.42 sta v bližini naselja Razbor, občina Šentjur, na avtocesti pred predorom Pletovarje v smeri Maribora trčili kombinirani vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, z vozišča očistil razlite motorne tekočine in do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč ponesrečencem.

Ob 15.41 je v naselju Bele Vode, občina Šoštanj, osebno vozilo obstalo na robu brežine. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj nesreče, postavili vozilo nazaj na vozišče, iz vozila rešili osebo in odklopili akumulator. Občana so v oskrbo prevzeli reševalci NMP Velenje in ga prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Velenje.

Ob 17.27 sta na avtocesti v smeri Celja center proti Mariboru, občina Celje, trčila kombinirano in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje so naletno in požarno zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom izvlekli kombinirano vozilo izpod prikolice tovornega vozila, odklopili akumulator, očistil po vozišču razlite motorne tekočine in s tehničnim posegom iz vozila rešili preminulo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 11.45 sta v naselju Rošpoh-Del, občina Maribor, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorja in z vozišča očistil razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli in na nadaljnje zdravljenje prepeljali reševalci NMP Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.12 sta v naselju Veliki Gaber, občina Trebnje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in očistil vozišče. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Zdravstveni dom Trebnje reševalci nujne medicinske pomoči Trebnje.

Ob 13.01 sta na cesti Novo mesto – Šentjernej v naselju Dobravica, občina Šentjernej, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP in policistom. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.41 sta na Koroški cesti v občini Ravne na Koroškem trčili osebni vozili. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa, z vozišča so odstranili poškodovani vozili ter razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem in ju z reševalnim vozilom prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.53 sta na cesti Izlake – Mlinše v občini Zagorje ob Savi trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje - mesto in Zagorje - mesto so zavarovali kraj nesreče ter odklopili akumulatorja. V nesreči poškodovani osebi so oskrbeli na kraju in nato prepeljali na nadaljnjo oskrbo v Urgentni center Trbovlje reševalci NMP Trbovlje in Zagorje.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.59 je v naselju Brezovi Dol, občina Ivančna Gorica, zagorelo ostrešje gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Ambrus, Zagradec na Dolenjskem, Stična, Krka in Ivančna Gorica so požar, ki je zajel ostrešje na površini okoli 10x20 metrov, pogasili in zavarovali stanovanjski objekt, ki je povezan s streho poškodovanega objekta.

Ob 21.55 se je na Cesti ljubljanske brigade v Ljubljani v trgovskem objektu močno kadilo in smrdelo po zažganem. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so s tehničnim posegom vstopili v eno izmed trgovin, podrli del suhomontažne stene, pogasili tleče dele, odstranili ožgane dele izolacije ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 15.22 je na Stantetovi ulici v Mariboru zagorelo na balkonu stanovanja večstanovanjskega bloka. Stanovalci so požar delno pogasili že pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor in PGD Radvanje, ki so požar dokončno pogasili, prezračili prostore stanovanja in lastnici stanovanja, ki se je nadihala dima, nudili prvo pomoč. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Maribor reševalci NMP Maribor.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 11.47 je v naselju Leskovec, občina Celje, zagorelo tovorno vozilo. Ogenj je zajel kabino in del tovora. Gasilci PGE Celje in PGD Ljubečna so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar ter odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 20.51 je v naselju Ruperče, občina Maribor, občanu pri kurjenju odpadkov ogenj ušel izpod nadzora in se razširil na okolico. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Malečnik so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 15.32 je bil med Plešam in Repčam v občini Ljubljana najden 200 litrski sod z odpadnim oljem. Gasilci GB Ljubljana so pregledali in zavarovali kraj najdbe, namestili pivnike in sod prekrili s folijo. Sod z oljem bo odstranilo pristojno podjetje.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.36 je na Ojstrem v občini Trbovlje iz osebnega vozila iztekalo olje. Gasilci PGD Trbovlje – mesto so zavarovali kraj izlitja, po oljnem madežu so posuli absorbcijsko sredstvo in očistili vozišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.06 so v naselju Paljevo, občina Kanal, pri čiščenju parcele občan našel topovsko granato kalibra 75 milimetrov in mase 5,5 kilogramov. Nevarno najdbo francoske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne sta odstranila in do uničenja na varno shranila pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije ter Gorenjske in Ljubljanske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 8.34 so na Ulici Tuga Vidmarja v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Ob 10.35 je na Cankarjevi cesti v Radovljici iz stanovanja iztekala voda. Gasilci PGD Radovljica so preprečili nadaljnje iztekanje in vodo prečrpali iz prostorov.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.39 so na Kašeljski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 10.16 je nad cesto Pot na Orle, občina Ljubljana, suho drevo nevarno viselo nad voziščem in ogrožalo mimoidoče. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo avto lestve suho drevo požagali in odstranili.

Ob 21.32 je prišlo do okvare bojlerja v kopalnici bloka na Vrtnariji v Vrhniki. Gasilci PGD Vrhnika so zaprli ventil in odstranili bojler.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/