Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša s podpredsednikom Evropske komisije Margaritisom Schinasom

Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal s podpredsednikom Evropske komisije in komisarjem za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritisom Schinasom. Sogovornika sta nadaljevala pogovor, ki sta ga imela ob obisku predsednika vlade v Atenah, 10. maja 2021.

Obravnavala sta ključne prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU. Komisar se je uvodoma zahvalil, ker je Slovenija kot eno svojih prednostnih izbir predsedovanja Svetu EU navedla evropski način življenja.

Ena ključnih tem slovenskega predsedovanja bodo tudi pogajanja o novem paktu o migracijah in azilu. Predsednik vlade in podpredsednik Komisije sta se strinjala glede pomena nove schengenske strategije in pomembnosti širitve schengenskega območja.

Obravnavala sta še vprašanje kibernetske varnosti, ki je prav tako en od pomembnih poudarkov predsedovanja Slovenije Svetu EU. Obravnavala sta tudi stanje epidemije v EU, ki upada, kar je ob spodbudnem naraščanju precepljenosti v državah članicah realna osnova za bolj optimistična pričakovanja.