Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja Dovžana z namestnikom ministra za zunanje zadeve Republike Turčije Kaymakcıjem

Državni sekretar Gašper Dovžan in namestnik ministra za zunanje zadeve Republike Turčije in Direktor za EU zadeve Faruk Kaymakcı sta na videokonferenčnem sestanku, poleg ocene dvostranskih odnosov, predvsem izmenjala stališča o odnosih med EU in Turčijo, tudi v luči prihajajočega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.
Državni sekretar s sodelavci za mizo pred ekranom

Državni sekretar Gašper Dovžan s sodelavci in namestnik ministra za zunanje zadeve Republike Turčije Faruk Kaymakcı na zaslonu | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Zavzela sta se za aktivno sodelovanje v pomembnem času za razvoj odnosov med Evropsko unijo in Turčijo. Spregovorila sta o številnih skupnih interesih in tudi izzivih med Evropsko unijo in Turčijo.

Državni sekretar Dovžan je sogovornika seznanil s prednostnimi slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije in dodal, da si bo Slovenija v času predsedovanja prizadevala za krepitev transatlantskih odnosov in utrjevanju strateških zavezništev z državami, s katerimi nas povezujejo skupne vrednote. Posebno pozornost bo posvetila tudi sosedstvu. Izpostavil je tudi pomen spoštovanja vladavine prava, evropskih vrednot in konstruktivne angažiranosti prijateljskih držav v dialogu z Evropsko unijo oz. njenimi državami članicami. Izrazil je pričakovanje konstruktivne vloge Turčije v Vzhodnem Sredozemlju, kjer so potrebni koraki v smeri krepitve medsebojnega zaupanja.

Sogovornika sta se v pogovoru dotaknila še zunanje dimenzije migracijske problematike, pa tudi odnosov Evropske unije in Zahodnega Balkana.