Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. junija 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 4. 6. 2021 opravljenih skupaj 4.594.972 testiranj s PCR in HAG testi. 4. 6. 2021 je bilo opravljenih 47.943 testiranj, od tega 3.464 s PCR in 44.479 s HAG testi. Potrjenih je bilo 245 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 7,1 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 4. 6. 2021 v bolnišnicah zdravili 201 bolnika s COVID-19, od tega 52 na intenzivni negi, 13 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrli sta dve osebi, okuženi s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 5. 6. 2021 vključenih 378 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 6 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenja.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin in nudile informacije po telefonu.

Na ministrstvih so bila zaradi vikenda organizirana dežurstva. Dežurni so spremljali razmere in odgovarjali na vprašanja iz njihove pristojnosti. Ministrstva, ki so poslala poročila, o posebnostih niso poročala.

 

Poplave

Izpostava Celje

Ob 16.29 je v Šmartnem ob Dreti v občini Nazarje meteorna voda poplavila pritličje stanovanjske hiše. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šmartno ob Dreti so črpali vodo iz objekta in iznesli poplavljene predmete.

Ob 17.53 je v Šmartnem ob Dreti v občini Nazarje meteorna voda poplavila pritličje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šmartno ob Dreti so preusmerili tok meteorne vode od hiše in posesali vodo v hiši.

Ob 17.54 je v Šmartnem ob Dreti v občini Nazarje meteorna voda poplavila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šmartno ob Dreti so izčrpali meteorno vodo iz objekta in preusmerili tok meteorne vode od hiše.

Ob 17.57 je v Šmartnem ob Dreti v občini Nazarje poplavilo nogometno igrišče in dva objekta športnega društva. Gasilci PGD Šmartno ob Dreti so črpali vodo iz objektov in sprali igrišče.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.40 se je pod Bovškim Gamsovcem, občina Kranjska Gora, poškodovala planinka. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana in dežurna ekipa GRS z Brnika so poškodovano planinko na kraju oskrbeli in s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE) prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 17.52 je pod Rušnim vrhom pri naselju Ravne v Bohinju, občina Bohinj, tuja planinka zdrsnila po severnem pobočju približno 80 m in se poškodovala. Gorski reševalci GRS Bohinj, dežurna ekipa GRS z Brnika in posadka helikopterja LPE so poškodovanko na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.01 se je na poti po Robu, v bližini Podrte gore, občina Ajdovščina, pri hoji poškodovala planinka. Na kraju so jo oskrbeli in imobilizirali reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina, nato pa je bila s helikopterjem LPE v spremstvu dežurne ekipe GRS Brnik odpeljana v ljubljanski klinični center.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Brežice

Ob 16.37 se je na dirkališču v kraju Pesje, občina Krško, pri vožnji z dirkalnikom poškodoval občan. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so mu do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) nudili prvo pomoč. Reševalci NMP Sevnica so poškodovanega oskrbeli in ga prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.07 je v Turnšah v občini Domžale padel kolesar in se poškodoval. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale, ki so poškodovanega kolesarja oskrbeli in odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 16.35 je posadka helikopterja Slovenske vojske (SV) z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) iz SB Izola prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so vršili protipožarno varovanje na heliportu pred SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.50 so v Dobji vasi, občina Ravne na Koroškem, gasilci Koroškega gasilskega zavoda do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč osebi, ki jo je na prehodu za pešce obšla slabost. Reševalci so jo z reševalnim vozilom odpeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 23.29 se je v naselju Mali Vrh, občina Brežice, osebno vozilo zaletelo v objekt avtobusnega postajališča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGE Krško so razsvetljevali in zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, dvignili vozilo in ga postavili na kolesa ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Brežice so poškodovano osebo oskrbeli na kraju.

Izpostava Celje

Ob 14.20 je v Zbelovski gori v občini Slovenske Konjice voznik s traktorjem zapeljal s cestišča na travnik in se po nekaj sto metrih zaustavil med drevesi v gozdu. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Loče so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila, s pivniki preprečili iztekanje motornih tekočin in odklopili akumulator. Reševalci NMP Slovenske Konice so poškodovanega oskrbeli in prepeljali do športnega letališča Senožet. Tam so ga prevzeli reševalci ekipe HNMP Maribor, helikopter SV pa ga je prepeljal na zdravljenje v bolnišnico.

Ob 19.05 sta v Veliki Pirešici v občini Žalec trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGE Celje in PGD Velika Pirešica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so poškodovanega motorista pregledali na kraju nesreče in ga odpeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.29 je v naselju Spodnje Palovče v občini Kamnik voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste na strmo brežino, se večkrat prevrnil in trčil v drevo 200 metrov pod cesto. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, s tehničnim posegom rešili voznika iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik in prenesli poškodovanega po strmi brežini do ceste. Gasilci so odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP Kamnik in ga odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 20.45 so na Tržaški cesti v Ljubljani, na križišču pri izvozu iz avtoceste, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z absorbentom posuli razlite motorne tekočine in poskrbeli za oskrbo poškodovane osebe do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in dežurni delavci cestnega podjetja.

Izpostava Maribor

Ob 12.23 so na avtocesti A1 iz smeri Slovenska Bistrica - Maribor, občina Slovenska Bistrica, posredovali gasilci JZ GB Maribor in PGD Slovenska Bistrica, kjer je prišlo do trčenja dveh osebnih in dveh kombiniranih vozil. S tehničnim posegom so iz vozila rešili eno osebo. Reševalci NMP so jo prepeljali v UKC Maribor. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, z vpojnimi sredstvi posipali iztekle tekočine ter odklopili akumulatorje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.34 sta v naselju Pince, občina Lendava, na avtocesti trčili osebno in tovorno vozilo. Pri tem sta se dve osebi lažje poškodovale. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Nafta Lendava so zavarovali kraj nesreče, vpojna sredstva posipali po izteklih motornih tekočinah ter nudili pomoč NMP Lendava pri oskrbi poškodovanih.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.54 sta v kraju Col, občina Ajdovščina, trčila kombi in osebno vozilo. Poškodovanih ni bilo, nastala je samo materialna škoda. Poklicni gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite tekočine.

Ob 11.21 je na cesti Ajdovščina - Col, občina Ajdovščina, padel motorist. Posredovali so gasilci GRC Ajdovščina, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na motornem kolesu in nudili pomoč reševalcem NMP Zdravstvenega doma (ZD) Ajdovščina pri oskrbi poškodovanega motorista, ki je bil z reševalnim vozilom prepeljan v bolnišnico.

Ob 16.59 sta na cest Bovec - Soča, v bližini naselja Kal Koritnica, občina Bovec, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Bovec, ki so na kraju nesreče usmerjali promet, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji in dvignili motorno kolo, ki je pristalo pod cesto na cestišče. Poškodovanega motorista je oskrbela ekipa NMP ZD Tolmin.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.15 je v krožišču na ulici Stari trg v Trebnjem padel mopedist. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, usmerjali promet in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so poškodovanega mopedista na kraju oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto

Izpostava Postojna

Ob 8.36 sta na izvozu iz avtoceste v Senožečah, občina Divača, naletela kolesar in osebno vozilo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so požarno in naletno zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč NMP Sežana. Poškodovanega kolesarja so oskrbeli na kraju dogodka.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Novo mesto

Ob 12.16 je v bližini železniškega prehoda pri naselju Krivoglavice, občina Metlika, potniški vlak povozil osebo. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj nesreče. Na kraju dogodka so bili tudi reševalci ZD Metlika, ki so ugotovili, da je oseba preminila.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.59 je v Ulici Kozjanskega odreda v Rogaški Slatini prišlo do vzbuha plina pri menjavi plinske jeklenke. Ogenj se je razširil na kuhinjske elemente. Občani so do prihoda gasilcev ogenj omejili. Gasilci PGD Rogaška Slatina in Steklarna Rogaška Slatina so ogenj dokončno pogasili in prezračili prostore. Ogenj je poškodoval kuhinjske elemente in zadimil prostore. Pri gašenju sta se poškodovali dve osebi. Na kraju dogodka so ju oskrbeli reševalci NMP Šmarje.

Izpostava Koper

Ob 21.58 se je na Leninovi ulici v Izoli kadilo iz zračnika nad stanovanjem v stanovanjskem bloku, zaradi česar se je zadimilo stopnišče. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so ugotovili, da je prišlo do nepravilnega delovanja dimniške tuljave. Objekt so gasilci prezračili. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so stanovalki na kraju dogodka nudili pomoč.

Izpostava Kranj

Ob 6.30 so pri Brezjah pri Tržiču, občina Tržič, ob objektu zagoreli plastični predmeti. Gasilci PGD Brezje pri Tržiču in Bistrica pri Tržiču so požar, ki se je razširil na objekt, pogasili, objekt pregledali s termovizijsko kamero in odklopili elektriko.

Izpostava Maribor

Ob 12.49 so v Trubarjevi ulici v Slovenski Bistrici posredovali gasilci PGD Zgornja Bistrica in Slovenska Bistrica, kjer je zagorelo v fasadi stanovanjskega objekta. Gasilci so požar pogasili, goreči del fasade odstranili in požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.30 je v ulici K Roku v Novem mestu gorela elektro omarica v kleti stanovanjske hiše. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar pogasili in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 1.56 je na Mirnopeški cesti v Novem mestu gorelo osebno vozilo. Požar, ki je uničil vozilo v celoti, so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ptuj

Ob 16.07 je v naselju Mihovce, občina Kidričevo, zagorela letna kuhinja. Gasilci PGD Mihovce-Dragonja vas in Talum Kidričevo so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 19.57 so na Mlaki v naselju Pristava, občina Tržič, v bližini  podjetja zagoreli trije zabojniki za smeti. Gasilci PGD Križe, Tržič in Bistrica pri Tržiču so požar pogasili, pregledali okolico in preprečili širitev požara na cisterno z gorivom, ki je bila v neposredni bližini. Zabojniki so uničeni.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.55 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije posredovala na prodih reke Idrijce v bližini naselja Slap ob Idrijci, občina Tolmin, kjer sta odstranila in do uničenja spravila na varno ročno bombo, francoske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 13.53 so v Brezini, občina Brežice, gasilci PGD Brežice nudili tehnično pomoč reševalcem in policiji pri oskrbi občana.

Izpostava Celje

Ob 10.03 je v Rimski Toplicah, občina Laško, osebno vozilo zapeljalo na brežino. Gasilci PGD Rimske toplice so s tehničnim posegom vozilo izvlekli nazaj na cestišče.

Ob 11.39 so na Tolstem Vrhu v občini Slovenske Konjice gasilci PGD Žiče ob pomoči domačina s štirikolesnikom nudili pomoč reševalcem NMP pri transportu poškodovane osebe iz težko dostopnega terena v gozdu. Prepeljali so ga do reševalnega vozila, s katerim je bil prepeljan na zdravljenje v celjsko bolnišnico.

Ob 20.00 so v Pristovi v občini Dobrna gasilci PGD Dobrna sprali umazano cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.54 so v naselju Gorica, občina Moravče, gasilci CZR Domžale nudil pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz objekta do reševalnega vozila.

Ob 16.14 so v Mostah, občina Komenda, gasilci PGD Moste iz dvigala rešili družino.

Izpostava Ptuj

Ob 13.28 je v naselju Hlaponci, občina Juršinci, čez lokalno cesto padlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Gabrnik in Polenšak.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/