Skoči do osrednje vsebine

Prenovljena modelska napoved ravni ozona nad Slovenijo

Na Agenciji za okolje objavljamo prenovljeno modelsko napoved ozona za dva dni (danes in jutri). Simulacija napoveduje urne ravni ozona nad Slovenijo in sosednjimi regijami. Za dva dneva prikazujemo tudi dnevne maksimume ozona, ki se praviloma pojavljajo med 12. in 18. uro.

Ozon ima pomemben vliv na zdravje ljudi. Lahko se mu izognemo z umikom v zaprte prostore.

Je sekundarno onesnaževalo, ki se v ozračju tvori v fotokemijskih reakcijah iz predhodnikov ozona, kadar so atmosferski pogoji ustrezni. Najvišje ravni ozona se pojavljajo v poletnem času, ko so temperature zraka visoke in je hkrati prisotno veliko sončnega sevanja.

Modelska napoved je rezultat regionalnega disperzijsko-fotokemijskega modela CAMx, povezanega z meteorološkim modelom ALADIN v prostorski ločljivosti 4,4 km. Območje modeliranja poleg Slovenije pokriva tudi območja sosednjih držav, vključno s Padsko nižino. Prav to območje zaradi čezmejnega  transporta močno vpliva na kakovost zraka v Sloveniji.

Poleg napovedi, ob ravneh ozona višjih od 180 ug/m3, na Agenciji za okolje izdamo opozorilo s priporočili za ravnanje ob povišanih ravneh ozona.