Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje Janez Poklukar daroval kri na dan slovenskega krvodajalstva

V Sloveniji dnevno potrebujemo kar okoli 350 krvodajalcev, da zadostimo potrebam zdravstva po krvi. Kljub razvoju medicine, za kri še vedno nimamo popolnega nadomestila, zato so krvodajalci nenadomestljivi pri zdravljenju s krvjo (in zdravili iz krvi) in so pomemben del Zdravstvenega sistema.

V Sloveniji smo odvzeli in shranili prve steklenice krvi 4. junija 1945. Zato prav 4. junija vsako leto obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva. To je praznik solidarnosti, zaradi katere imamo v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj varne krvi.

Minister Janez Poklukar je na dan slovenskega krvodajalstva, obiskal Zavod RS za transfuzijsko medicino. Ob tej priložnosti je tudi daroval kri. Poudaril je: »Ponosni smo lahko na naše krvodajalce. Zaradi njih so do sedaj vsi bolniki, ki so potrebovali kri, tudi prejeli. Krvodajalcem so se med epidemijo pridružili tudi prebolevniki covid-19, ki so z darovanjem prebolevniške plazme pripomogli pri zdravljenju covidnih bolnikov.«

V nadaljevanju se je v imenu zdravstva zahvalil vsem krvodajalcem, ki darujejo kri, in s tem rešujejo življenja, Rdečemu križu Slovenije in transfuzijski službi. Dodal je še: »Zdravstveni sistem prehaja v normalno delovanje, zato se potrebe po krvi povečujejo. Samo s krvodajalci bomo lahko zagotavljali oskrbo bolnikov s krvjo, zato se vam že vnaprej zahvaljujem za odzivnost in darovanje«.