Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. junija 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 2. 6. 2021 opravljenih skupaj 4.510.076 testiranj s PCR in HAG testi. 2. 6. 2021 je bilo opravljenih 31.394 testiranj, od tega 3.837 s PCR in 27.557 s HAG testi. Potrjenih je bilo 273 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 7,1 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 2. 6. 2021 v bolnišnicah zdravili 213  bolnikov s COVID-19, od tega 60 na intenzivni negi, 19 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe, okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 3. 6. 2021 vključenih 1.139 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 98 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Služba za podporo Štabu CZ RS je bila seznanjena z vlogo Državne volilne komisije za zagotovitev zaščitnih sredstev na voliščih za izvedbo zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G).

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so gasilske enote razkuževale javne prostore.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala.

  

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.13 si je na Golici, občina Jesenice, pohodnik pri sestopu poškodoval gleženj. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jesenice in dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik so poškodovanega pohodnika na kraju oskrbeli, nato pa s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 10.15 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz naselja Krnica, občina Gorje, v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 9.55 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala poškodovano osebo iz naselja Mihovci pri Veliki Nedelji, občina Ormož, v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velika Nedelja in Ormož so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.50 je v Krnici, občina Luče, prišlo do prometne nesreče, kjer je voznica štirikolesnika zapeljala izven vozišča, se prevrnila po brežini in obležala okoli 10 metrov pod voziščem. Posredovali so gasilci PGD Nazarje, ki so kraj zavarovali, nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Mozirje pri oskrbi poškodovanke, jo prenesli do reševalnega vozila in nato zavarovali kraj pristanka helikopterja z ekipo HNMP Maribor, kateri jo je odpeljal v SB Celje v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Kranj

Ob 16.27 je na Hrušici, občina Jesenice, prišlo do prometne nesreče. Gasilci GARS Jesenice so vršili požarno in prometno zavarovanje, odklopili akumulatorja na obeh vozilih, očistili cestišče in nudili pomoč vlečni službi pri vleki vozila. Reševalci NMP Jesenice so eno poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 16.28 je v Lahovčah, občina Cerklje na Gorenjskem, prišlo do prometne nesreče med osebnim in tovornim vozilom. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so kraj nesreče prometno in požarno zavarovali, odklopili akumulator ter z absorpcijskim sredstvom posuli iztekle tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.54 sta na avto cesti v Lukovici pri Domžalah, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče in oskrbeli poškodovanega otroka do prihoda reševalcev.

Ob 8.58 sta na primorski avtocesti za uvozom Brezovica, občina Brezovica, v smeri Kopra trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in z vpojnimi sredstvi popivnali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so dve poškodovani osebi na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.30 je na južni ljubljanski obvoznici na izvozu center v smeri Malenc, občina Ljubljana, osebno vozilo zapeljalo z vozišča, podrlo nekaj cestne infrastrukture in obstalo v jarku. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče ter preventivno pregledali vozilo in okolico.

Ob 21.20 sta v križišču Dunajske in Zasavske ceste trčila osebno vozilo in motorno kolo. Reševalci so oskrbeli poškodovano osebo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in cestišče posuli z absorbentom.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.25 se je na regionalni cesti Ušnik - Plave v bližini naselja Sela pri Volčah, občina Tolmin, zgodila prometna nesreča, v kateri sta voznik motornega kolesa in njegova sopotnica padla po cestišču. Poškodovano sopotnico so s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu ekipe HNMP prepeljali v UKC Ljubljana. Voznik je pri padcu utrpel lažje poškodbe, oskrbeli so ga reševalci NMP Tolmin in ga odpeljali v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin. Na kraju so posredovali tudi policija in prostovoljni gasilci PGD Tolmin, ki so zavarovali območje nesreče in nudili pomoč ostalim službam.

Izpostava Postojna

Ob 6.55 sta na cesti med Planino in Uncem, občina Postojna, trčila voznika z osebnima voziloma. V nesreči sta bili dve osebi poškodovani. Gasilci PGD Postojna so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulatorja, pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanih in s cestišča odstranili razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Postojna so poškodovanca oskrbeli ter enega prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski UKC.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 5.39 je na Teharski cesti v Celju, v stanovanjski hiši gorela elektro omarica. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Teharje, ki so kraj zavarovali, požar omejili in ga pogasili ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.21 je na avtocesti pred predorom Šentvid v smeri Kranja, občina Ljubljana, gorelo osebno vozilo. Pred prihodom gasilcev so požar z ročnimi gasilnimi aparati neuspešno gasili mimo vozeči, delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a) in policisti. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

Izpostava Maribor

Ob 15.55 so se na Radgonski cesti v Benediktu, vžgale zavore na tovornem vozilu. Že pred prihodom gasilcev je voznik sam uspel pogasiti manjši požar. Posredovali so gasilci PGD Benedikt, ki so s termovizijsko kamero preventivno pregledali tovorno vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 11.05 so na Belvederju v Izoli, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Izola pogasili manjši požar, suhih borovih iglic.

Izpostava Kranj

Ob 10.13 so na Seliški cesti, občina Bled, gorele ciprese na tamkajšnjem pokopališču. Gasilci PGD Bled so ogenj pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.25 sta v naselju Krnci občina Moravske Toplice zagorela odpadno vejevje in suha trava v neposredni bližini gospodarskega poslopja. Posredovali so gasilci PGD Krnci in Sebeborci, ki so požar pogasili. Posredovanje gasilcev PGD Moravske Toplice, Andrejci in Ivanovci je bilo preklicano.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.27 sta na Cesti Andreja Bitenca v Ljubljani gorela zabojnika za odpadke. Gasilci GB Ljubljana in PGD Šentvid so pogasili požar. V požaru sta bila uničena zabojnik za odpadni papir in zabojnik za komunalne odpadke. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 19.26 je v naselju Vinski Vrh pri Šmarju v občini Šmarje pri Jelšah iztekalo olje iz osebnega vozila. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj, nevtralizirali razlite motorne tekočine in učistili madež.

Izpostava Maribor

Ob 9.26 so na cesti proti Činžatu, občina Lovrenc na Pohorju, posredovali gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, kjer je iz osebnega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci so zavarovali kraj dogodka ter oljni madež posuli z vpojnimi sredstvi. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 18.37 so v gozdu pri naselju Pivola, občina Hoče-Slivnica, našli odloženo odpadno blato. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in policija, obveščena je bila dežurna služba Vodno gospodarskega podjetja (VGP) Drava. Gasilci so ugotovili, da bi se ob padavinah iz blata izcejala snov podobna gnojevki in onesnažila vodno zajetje za nekaj bližnjih objektov, zato je bila o dogodku obveščena tudi lokalna skupnost.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Trbovlje

Ob 20.28 je v naselju Prapreče - del v Trbovljah prišlo do okvare javnega vodovoda. Delavci Javnega podjetja komunale (JPK) Trbovlje bodo okvaro predvidoma odpravili 4. 6. 2021 tekom dneva. Brez vode so prebivalci omenjenega naselja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.09 so v objektu na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz kabine okvarjenega dvigala rešili pet oseb. Dvigalo so izklopili in obvestili serviserja.

Ob 19.46 so na Cesti XIV. divizije v Štorah gasilci PGD Štore s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli vodovodni ventil ter preprečili iztekanje vode.

Ob 21.53 so na Prešernovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba.

Izpostava Kranj

Ob 7.32 je na Šorlijevi ulici v Kranju, v dvigalu stanovanjskega bloka ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so osebo rešili, odklopili dvigalo in obvestili servisno službo.

Izpostava Maribor

Ob 12.12 so na Kosarjevi ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer se je nahajal onemogla oseba.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.34 so na Kocljevi ulici v Murski Soboti, gasilci PGD Murska Sobota, s tehničnim posegom rešili osebo, ki je ostala ujeta v okvarjenem dvigalu stanovanjskega bloka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/