Skoči do osrednje vsebine

Podaljšane in dopolnjene začasne omejitve kolektivnega uresničevanja verske svobode

Vlada je na 79. redni seji 2. junija 2021 z novelo odloka podaljšala veljavnost Odloka o začasnih omejitvah kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji. Poleg podaljšanja veljavnosti odloka je v noveli dopolnjena opredelitev, koliko oseb lahko v zaprtih prostorih ali na prostem kolektivno uresničuje versko svobodo.

Odslej bo lahko v zaprtem prostoru in na odprti površini, kjer se za kolektivno uresničevanje verske svobode uporabljajo tudi fiksni sedeži, zasedenih do 50 % razpoložljivih sedišč. Ob tem bo morala biti zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra, razen med člani skupnega gospodinjstva. Tam, kjer sedišč ni ali pa so ta postavljena, pa bo morala biti med udeleženci oziroma postavljenimi sedišči zagotovljena razdalja najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Opozorimo naj, da je število udeležencev v zaprtih prostorih in na prostem še vedno omejeno na eno osebo na 10 kvadratnih metrov oziroma več oseb iz skupnega gospodinjstva.

Ostali pogoji in omejitve pri kolektivnem uresničevanju verske svobode ostajajo nespremenjeni.

Novela odloka, ki začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, podaljšuje veljavnost odloka do vključno 13. junija 2021.