Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na dvodnevnem obisku v Beogradu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je včeraj in danes mudila na obisku pri slovenski narodni skupnosti v Republiki Srbiji. Srečala se je tudi s srbsko ministrico za človekove in manjšinske pravice ter socialni dialog Gordano Čomić ter beograjskim nadškofom metropolitom msgr. mag. Stanislavom Hočevarjem.

Prvi dan, ki je bil v celoti namenjen obisku Slovencev, ki živijo v Srbiji, je ministrica začela na Nadškofiji Beograd, kjer jo je sprejel nadškof mag. Hočevar. Na prisrčnem srečanju ji je predstavil svoje ožje sodelavce in zgodovinarja prof. dr. Zorana M. Jovanovića, ki preučuje zgodovino Slovencev v Srbiji in svoja spoznanja tudi objavlja. V pogovoru je nadškof ministrici orisal dogajanje v beograjski nadškofiji, ki jo vodi zadnjih 20 let. Zelo se trudi povezovati Slovence v Srbiji, ne le na pastoralnem, pač pa tudi na kulturnem področju, prek katerega ubrano sodelujejo z večinsko pravoslavno cerkvijo. Kot je izpostavil nadškof, je njihova hiša prostor srečevanja in most med dvema različnima kulturama. Ob tej priložnosti je ministrica dr. Jaklitsch beograjskemu nadškofu izročila priznanje Urada ob 20. obletnici vodenja nadškofije in za njegov izjemen prispevek k ohranjanju narodne in verske identitete med Slovenci v Srbiji. Ob koncu srečanja sta si skupaj ogledala skriti biser beograjske kulturne dediščine – cerkev sv. Antona, ki jo je zasnoval arhitekt Jože Plečnik.

Popoldanski del je zaznamovalo delovno srečanje s predstavniki slovenskih društev, ki delujejo v Srbiji. Srečanje je potekalo v organizaciji Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine, ki mu predseduje gospod Saša Verbič, sicer tudi predsednik Društva Slovencev Sava v Beogradu. Predstavniki društev so ministrico seznanili z dejavnostmi, ki jih po epidemiji znova intenzivno obujajo. Poleg mnogih raznovrstnih kulturnih dejavnosti veliko časa namenjajo učenju in ohranjanju slovenskega jezika, ki je ključno vezivo pri ustvarjanju pristnih odnosov ne le znotraj posameznih društev pač pa tudi v meddruštvenem povezovanju. Vsi so izpostavili pomembno vlogo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki tako s finančno kot siceršnjo vsestransko podporo omogoča njihovo delovanje, za kar so se tudi zahvalili. Kot so povedali v pogovoru, zelo dobro sodelujejo s slovenskim veleposlaništvom v Srbiji. Ministrica dr. Jaklitsch se jim je zahvalila za ves trud, ki ga vlagajo v društveno delo in s tem v ohranjanje slovenstva, slovenske narodne identitete in kulture ter poudarila posebno skrb, ki jo velja nameniti vključevanju mladih v življenje društev. Ministrica jim je zagotovila podporo Urada tudi v prihodnje, v luči popisa prebivalstva, ki bo v Srbiji potekal prihodnje leto, pa jih je opogumila, naj se ponosno izrečejo za Slovence.

Zvečer se je ministrica udeležila proslave ob 20. letnici delovanja Društva Slovencev Sava v Beogradu. Proslava je potekala v prostorih Jugoslovenske kinoteke, kjer društvo že nekaj let pripravlja zelo odmevne Dneve slovenskega filma. Ministrica je ob tej priložnosti društvu podelila priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za požrtvovalno delo in dolgoletno prizadevanje za ohranjanje in krepitev slovenske skupnosti v Beogradu in širše, v Srbiji. V svojem nagovoru je med drugim dejala: »Dvajset let trdnega, vztrajnega dela, nešteto prostovoljnih ur, namenjenega in darovanega s plemenitim namenom. Verjamem, da je bilo marsikdaj težko, tudi ob misli, da niti ni bilo tako dolgo nazaj, ko smo bili skupaj v eni državi. Toda prepričana sem, da tudi zaradi tega živite svojo slovensko identiteto še bolj zavestno, še z večjo odgovornostjo do sebe in do prihodnjih rodov.« Obisk ministrice dr. Jaklitsch in včerajšnji slavnostni dogodek pa je tudi Društvo Slovencev Sava izkoristilo za izredno lepo gesto, Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu so namreč podelili zahvalo za odlično sodelovanje, za katerega se jim je ministrica lepo zahvalila. 

Drugi dan obiska je zaznamovalo bilateralno srečanje s srbsko ministrico za človekove in manjšinske pravice ter socialni dialog Gordano Čomić. Srečanje, ki je potekalo v sproščenem in konstruktivnem dialogu, je bilo v Palači Srbija v Slovenski sobi. Ministrica Čomić je predstavila področja, s katerimi se ukvarjajo na ministrstvu. Poudarila je, da je slovenska manjšina dobro organizirana znotraj društev, srečala pa se je tudi že z Nacionalni svet slovenske narodne manjšine ter z njimi vzpostavila pozitiven dialog.  Ministrica dr. Jaklitsch je ministrici Čomić prenesla zahvale predstavnikov slovenskih društev, s katerimi se je srečala dan prej, ministrico pa je tudi povabila v Slovenijo. Prav tako je ministrica dr. Jaklitsch poudarila, da bo Slovenija tudi v prihodnje podpirala Srbijo na poti vključevanja v Evropsko unijo, Zahodni Balkan pa bo tudi eden pomembnih fokusov slovenskega predsedovanja Svetu EU.