Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. junij 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 1. 6. 2021 opravljenih skupaj 4.478.682 testiranj s PCR in HAG testi. 1. 6. 2021 je bilo opravljenih 31.300 testiranj, od tega 4.166 s PCR in 27.134 s HAG testi. Potrjenih je bilo 374 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 9 odstotkov pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 1. 6. 2021 v bolnišnicah zdravili 214 bolnikov s COVID-19, od tega 62 na intenzivni negi, 24 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so štiri osebe, okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 2. 6. 2021 vključenih 1.184 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 81 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Služba za podporo CZ RS je koordinirala aktivnosti glede pomoči Slovenske vojske pri testiranju na Gospodarskem razstavišču, ki bo 7. 6. 2021.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so gasilske enote razkuževale javne prostore.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 18.15 se je na Plešivcu, občina Velenje, izgubila oseba s konjem. Po klicu na številko 112, so jo operaterji napotili na najbližjo kmetijo, kamor so bili napoteni tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Škale. Skupaj so počakali na prihod staršev.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.20 je na Kidričevi ulici v Celju prišlo do prometne nesreče, v kateri se je voznik z osebnim vozilom prevrnil na bok. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, odklopili akumulator na vozilu, vozilo postavili na kolesa in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.23 sta na Kopališki cesti v naselju Zaboršt v občini Domžale trčila osebno in tovorno vozilo.  Posredovali so gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale. Zavarovali so kraj nesreče, odklopili akumulator in posuli vpojno sredstvo po izteklih motornih tekočinah.

Ob 20.32 se je v Ortneku, občina Ribnica, pri padcu z motorjem smrtno ponesrečil motorist. Posredovali so gasilci PGD Ribnica. Zavarovali in razsvetlili so kraj dogodka ter očistili cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 8.32 je na avtocesti pri izvozu Slovenska Bistrica jug prišlo do prometne nesreče v kateri sta bili udeleženi dve osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, eno osebno so s tehničnim posredovanjem rešili iz vozila in jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Slovenska Bistrica. Reševalci so jo prepeljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.38 je v naselju Šempeter pri Gorici v občini Šempeter-Vrtojba kolesar zavil na nasprotni vozni pas ter trčil v osebni avto. Reševalci so ga hudo poškodovanega prepeljali v šempetrsko bolnišnico. Gasilci iz Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so nudili pomoč reševalcem in policistom ter zavarovali kraj dogodka.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.32 so se v naselju Laze, občina Velenje, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šentilj in Velenje so zavarovali kraj, pogasili tleče saje, očistili dimnik in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 3.19 je v podjetju TAB Tovarni akumulatorskih baterij v Mušeniku, občina Črna na Koroškem, zagorelo v prezračevalnem sistemu. Gasilci PGD Črna na Koroškem so požar pogasili, prezračili prostore in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.10 je v stanovanju na Partizanski cesti v Trbovljah zagorel pralni stroj. Gasilci PGD Trbovlje mesto so ga iznesli iz stanovanja in dokončno pogasili ter prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 6.41 je v Zgornji Ložnici v občini Slovenska Bistrica zagorelo tovorno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Zgornja Bistrica in ogenj pogasili. Ker je obstajala nevarnost iztekanja goriva iz rezervoarja vozila, so bili aktivirani gasilci PGD Slovenska Bistrica, ki so iz rezervoarja prečrpali približno 200 litrov nafte.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 17.09 je pri naselju Hruševje v občini Postojna, pri čiščenju in kurjenju vej v naravnem okolju krajanu ogenj ušel izpod nadzora . Gasilci PGD Hruševje so požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov omejili, pogasili ter požarišče preventivno obilneje zalili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 10.57 so na Drožanjski cesti v Sevnici gasilci PGD Sevnica očistili oljni madež na vozišču v dolžini okoli dvesto metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.56 je na Poljanski cesti v Ljubljani iz poškodovane dovodne cevi rezervoarja osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci iz Gasilske brigade (GB) Ljubljana so po izteklem gorivu posuli vpojno sredstvo in očistili cestišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.14 so delavci na gradbišču za kanalizacijo v Bovcu našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta protitankovsko mino jugoslovanske izdelave, mase 6,6 kg, odstranila in jo do uničenja shranila v primerno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 12.21 so na Cesti na Markovec v Kopru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in s tehničnim posegom vstopili v stanovanje v katerem je bila poškodovana oseba. Prevzeli so jo reševalci NMP.

Ob 16.23 je na Vojkovem nabrežju v Kopru invalidna oseba padla z vozička v stanovanju. Aktivirani so bili gasilci JZ GB Koper, ki so onemogli osebi nudili pomoč pri namestitvi v voziček.

Ob 19.40 je v stanovanju na Trgu Brolo v Kopru občanka padla in onemogla obležala. Gasilci JZ GB Koper so s pomočjo lestve splezali skozi okno stanovanja, odklenili vhodna vrata in omogočili vstop zdravstvenemu osebju in policiji.

Izpostava Kranj

Ob 10.23 iz stanovanja na Šobčevi cesti v Lescah v občini Radovljica so gasilci PGD Radovljica in PGD Lesce nudili pomoč reševalcem in policiji pri iznosu osebe in ga zaradi politega bencina prezračili.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.13 so gasilci GB Ljubljana opravili pregled potoka Gradaščica ob Cesti na Vrhovce v Ljubljani, kjer so bila nameščena vpojna sredstva. Onesnaženja vode ni bilo več zaznati, zato so vpojna črevesa odstranili iz vode in jih prepeljali v GBL v zaboj za nevarne odpadke.

Izpostava Maribor

Ob 9.51 so v naselju Smrečno v občini Slovenska Bistrica gasilci PGD Šmartno na Pohorju so posredovali, kjer je voda zalila malo elektrarno. Gasilci so vodo izčrpali.

Ob 13.27 so v Selcah v občini Lenart gasilci PGD Selce s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in reševalcem NMP Lenart omogočili vstop do poškodovane osebe. Prepeljali so jo na zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.13 so v naselju Grabe v občini Apače gasilci PGD Gornja Radgona odprli vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP Gornja Radgona omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.35 so v kraju Avsa v občini Kobarid gasilci PGD Kobarid nudili pomoč pri čiščenju odtokov .

Ob 12.22 je na Vrtojbenski ulici v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, otrok zaprl mamo na balkonsko teraso v tretjem nadstropju večstanovanjskega objekta. Gasilca JZGRD GE Nova Gorica sta na balkonsko teraso vstopila preko balkona drugega stanovanja in s tehničnim posegom odprla balkonska vrata.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/