Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na pogovoru z ministrico Kneževine Lihtenštajn

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes opravil telefonski pogovor z lihtenštajnsko ministrico za zunanje zadeve, izobraževanje in šport Dominique Hasler.
sedi pred računalnikom, zadaj zastave

Minister dr. Logar med pogovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Ministra sta pogovor izkoristila za pregled sodelovanja med državama. Strinjala sta se, da državi dobro sodelujeta na bilateralnem in multilateralnem področju, kjer delita sorodne poglede na področju človekovih pravic, vladavine prava, enakosti spolov in učinkovitega multilateralizma. Za obe državi sta mednarodno pravo in Mednarodno kazensko sodišče prioriteti.

Sodelovanje med državama dobro poteka tudi v alpskem prostoru in v okviru Evropskega gospodarskega prostora. 18. junija 2021 bo v Lihtenštajnu potekalo zasedanje kvadrilaterale na ravni namestnikov zunanjih ministrov Lihtenštajna, Avstrije, Švice in Slovenije. Tudi gostitelj prvega zasedanja, leta 2011, je bil Lihtenštajn.

Zunanja ministra sta spregovorila še o možnostih za krepitev bilateralnega gospodarskega sodelovanja, kjer slovenska stran vidi potencial na področju obnovljivih virov energije, krožnega gospodarstva in sektorja informacijske tehnologije.

Minister dr. Logar je lihtenštajnski ministrici predstavil prednostne naloge drugega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, ki se začenja čez slab mesec dni. Spregovorila sta še o aktivnostih za spopadanje s pandemijo covida-19.