Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. junija 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 31. 5. 2021 opravljenih skupaj 4.447.382 testiranj s PCR in HAG testi. 31. 5. 2021 je bilo opravljenih 46.074 testiranj, od tega 3.378 s PCR in 42.696 s HAG testi. Potrjenih je bilo 323 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 9,6 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 31. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 227 bolnikov s COVID-19, od tega 67 na intenzivni negi, 29 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrla je ena oseba, okužena s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 1. 6. 2021 vključenih 1.029 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 87 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Odobril je izdajo zaščitnih sredstev upravičencem. Koordiniral je izvedbo hitrega testiranja s strani Vojaške zdravstvene enote za potrebe Gasilske šole v Izobraževalnem centru RS za zaščito in reševanje na Igu. Na Razdrtem se je udeležil predstavitve Projekta precepljenosti gospodarskih družb, ki so se je med drugim udeležili tudi minister za zdravje, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in direktor NIJZ.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so gasilske enote razkuževale javne prostore.

 Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 11.18 so v naselju Pri Cerkvi-Struge, občina Dobrepolje, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Struge in Videm obolelo osebo oskrbovali s kisikom, do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči (NMP).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.05 so na Cesti na kmetijsko šolo v naselju Šentjur, v istoimenski občini, trčila štiri osebna vozila. Štiri osebe so se poškodovale, reševalci NMP so jih prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozil rešili poškodovance in jih oskrbeli do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorje in po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.45 sta na Kolodvorski cesti v Mengšu na krožnem križišču trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Kamnik in Mengeš so zavarovali kraj nesreče, usmerjali promet, očistili vozišče, s tehničnim posegom preprečili iztekanje motornih tekočin ter nudili pomoč policistom. V nesreči poškodovani osebi so gasilci nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so jo nato na kraju oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 6.33 so na primorski avtocesti med priključkom Vrhnika in cestninsko postajo Log v smeri Ljubljane, občina Vrhnika, trčila tri osebna vozila in eno kombinirano vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, očistili vozišče in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana, ki so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovani osebi in ju prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.49 se je na cesti Col–Ajdovščina pri naselju Budanje, občina Ajdovščina, pri padcu s kolesom poškodovala kolesarka. Posredovali so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ki so nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri oskrbi poškodovanke.

Ob 12.10 je na cesti Ajdovščina–Col, občina Ajdovščina, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Posredovali so gasilci GRC Ajdovščina, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, opravili nevtralizacijo razlitih motornih tekočin in nudili pomoč policiji in reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe. Prepeljali so jo v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 21.52 se je na avtobusnem postajališču v naselju Vrbica, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali in osvetlili kraj nesreče, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili poškodovano voznico iz vozila ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanke do reševalnega vozila. Vozilo so postavili na kolesa in pomagali pri nalaganju na vozilo vlečne službe. Poškodovano voznico so reševalci prepeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.14 je na ulici Reber v starem mestnem jedru Ljubljane zagorelo v gostinskem lokalu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-mesto so s tehničnim posegom vstopili v prostor ter pogasili požar, ki je zajel del pisarne v kuhinji in odzračevalni sistem.

Ob 17.19 je na Vrhu nad Želimljami, občina Škofljica, gorel kozolec-toplar. Požar so pogasili gasilci PGD Vrh nad Želimljami, Želimlje, Pijava Gorica, Škofljica, Lavrica in Orle. Objekt je popolnoma uničen. V njem je zgorel traktor, traktorski priključki ter seno. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Vrh nad Želimljami.

Ob 17.25 se je na Jurčičevem trgu v Ljubljani v stanovanju kadilo iz peči in bojlerja za ogrevanje. Stanovalci so preventivno izključili električno napajanje. Gasilci GB Ljubljana so pregledali peč in ugotovili, da je prišlo do pregrevanja električnega grelca zaradi praznega sistema. 

Izpostava Novo mesto

Ob 21.06 je v naselju Jelše pri Otočcu, občina Novo mesto, ob stanovanjski hiši gorel visokotlačni čistilec. Ogenj se je razširil na parkirano osebno vozilo in okoli 20 kvadratnih metrov fasade. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Otočec so požar pogasili ter objekt in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 12.59 so v naselju Orle v občini Škofljica gasilci GB Ljubljana pogasili manjši kup vej na travniku za stanovanjsko hišo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.36 je gorela trava ob pomurski avtocesti med naseljema Dolgo vas in Mostje v občini Lendava. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dolga vas in Lendava.

Izpostava Postojna

Ob 1.04 so pri naselju Brežec pri Divači v občini Divača goreli bali sena. Gasilci PGD Divača in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so bali sena razkopali in pogasili požar.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.12 je bil na gladini reke Gradaščice ob Eippirovi ulici v Ljubljani opažen naftni madež. Gasilci GB Ljubljana so v strugo pri cerkvi v Trnovem namestili lovilna črevesa in opravili pregled. V naslednjih dneh bodo izvajali kontrolo onesnaženja.

Izpostava Maribor

Ob 15.52 je bil na regionalni cesti v naselju Preloge, občina Slovenska Bistrica, opažen oljni madež. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka in z lovilnimi črevesi zajezili onesnaženje v dolžini približno 800 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.16 so v naselju Čentiba, občina Lendava, v kletnih prostorih stanovanjskega objekta naleteli na 75 milimetrski topovski granati, iz obdobja 2.svetovne vojne. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije in ubojni sredstvi varno odstranila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.05 so ob Gortanovi ulici, občina Nova Gorica, pri urejanju okolice stanovanjske hiše, naleteli na topovsko granato kalibra 149 milimetrov, težko 41,7 kilogramov, italijanske izdelave, topovsko granato kalibra 103 milimetrov, teže 12,9 kilogramov, avstrijske izdelave in topovsko granato kalibra 75 milimetrov, teže 6,8 kilogramov, avstrijske izdelave. Nevarne najdbe iz obdobja 1. svetovne sta do uničenja spravila v varne prostore pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Med 8.00 in 12.00 uro bo na območju naselja Lancovo, občina Radovljica, zaradi opravljanja del na vodovodni napeljavi motena oziroma prekinjena dobava pitne vode.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 17.19 so v naselju Krmelj, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom vstopili v večstanovanjski objekt, v katerem se je nahajala mrtva oseba. Omogočili so vstop zdravniku NMP Sevnica.

Izpostava Kranj

Ob 15.02 je v Frankovem naselju, občina Škofja Loka, v dvigalu stanovanjskega bloka ostala ujeta oseba. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so osebo rešili, dvigalo odklopili iz obratovanja in obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Postojna

Ob 16.16 se je v Ulici Vilka Kledeta v Postojni otrok zaprl v stanovanje. Gasilci PGD Postojna so z avto lestvijo prišli do prvega nadstropja večstanovanjskega objekta in s tehničnim posegom odprli okno stanovanja.

Izpostava Ptuj

Ob 10.13 je v naselju Hum pri Ormožu, občina Ormož, drevo oviralo promet na cestišču. Gasilci PGD Loperšice so drevo razžagali, odstranili in počistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/