Skoči do osrednje vsebine

Češka in Slovaška podpirata slovenske načrte za predsedovanje na področju notranjih zadev

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v Pragi v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU sestal s češkim kolegom Janom Hamáčkom. Delovni obisk je nato nadaljeval v Bratislavi s srečanjem s slovaškim notranjim ministrom Romanom Mikulcem.

Kolegoma je predstavil prednostne naloge za notranje zadeve, kjer se bomo med drugim osredotočili na iskanje ustreznih rešitev pri pogajanjih o zakonodajnih aktih v okviru pakta o migracijah in azilu. »Želeli bi si doseči napredek pri predlogu uredbe o agenciji EU za azil, s čimer bi okrepili mandat Evropskega podpornega azilnega urada – EASO, ki med drugim nudi operativno podporo državam članicam pod migracijskim pritiskom,« je izrazil željo po napredku pri dolgotrajnih in težavnih pogajanjih o paktu izrazil minister Hojs. Sicer imata Češka in Slovaška podobno stališče do migracij kot Slovenija: zavzemata se za napredek pri zunanji razsežnosti in učinkovitejše vračanje.

»Ena od prednostnih nalog bo tudi krepitev schengenskega območja,« je povedal minister Hojs in dodal, da je »ravno danes Evropska komisija predstavila strategijo o prihodnosti schengna, ki bo osnova za prihodnje razprave tudi med slovenskim predsedovanjem Svetu EU«.

Posvetili se bomo tudi zagotavljanju visoke stopnje varnosti v EU, kar želimo doseči predvsem s krepitvijo policijskega sodelovanja in izmenjavo informacij. Pri tem je eden od pomembnejših zakonodajnih aktov, kjer bi želeli doseči napredek, revizija uredbe o agenciji Europol, ki jo Slovenija podpira. »Prav tako jo podpirata tudi Češka in Slovaška, a se bomo na strokovni ravni še morali uskladiti o kompromisnem besedilu. Želimo si namreč okrepljenega mandata agencije, ki predvsem državam z manjšimi administracijami lahko pomaga pri analizi velikih podatkovnih zbirk, prav tako pa je bistvena močnejša vloga pri inovacijah in razvoju sodobnih orodij za policijsko delo.«

Regionalno se bomo posvetili regiji Zahodnega Balkana, kjer si bomo prizadevali za krepitev policijskega sodelovanja predvsem pri preprečevanju in preiskovanju spolnih zlorab otrok in pogrešanih osebah.

Češki in slovaški minister sta sicer podprla slovenske načrte za predsedovanje na področju notranjih zadev in izrazila konstruktivno držo obeh držav pri pogajanjih.