Skoči do osrednje vsebine

79. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji še dodatno sprostila nekatere dejavnosti in omilila ukrepe.

Vlada z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji sprošča omejitve pri izvajanju dimnikarskih storitev in gradbenih del, deloma pa tudi pri izvajanju kongresne dejavnosti ter obratovanja igralnic, igralnih salonov in prirejanja posebnih iger na srečo. Rahljajo se tudi omejitve pri ponujanju nastanitvenih storitev.

Na podlagi sprememb in dopolnitev Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 pa za vstop v državo poleg negativnega testa PCR spet velja tudi hitri test.

Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov omogoča izvajanje javnega prevoza potnikov v omejenem obsegu in določa obveznosti potnikov in izvajalcev javnega prevoza. Z njegovimi določbami se zagotavlja dosledno izvajanje higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, veljavnost testa ter način dokazovanja za osebe, ki so COVID-19 prebolele ali bile cepljene. Ureja se tudi status prebolevnikov, ki so bili tudi že enkrat cepljeni.

Vlada je sprejela Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pridelovalcem jedilnega krompirja zaradi posledic drugega vala epidemije covid-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021. Višina pavšalnega finančnega nadomestila znaša 1.200 evrov na hektar prijavljenih površin jedilnega krompirja. Najvišja skupna višina finančnega nadomestila na upravičenca, izplačana po tem odloku, ne sme presegati 20.000 evrov.