Skoči do osrednje vsebine

Na Slovenski vzorčni kmetiji smo na svetovni dan čebel uredili medoviti vrtiček

Slovenski generalni konzulat in Razvojna agencija Slovenska krajina sta ob svetovnem dnevu čebel na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku uredila medoviti vrtiček. Ta je v bližini slovenskega čebelnjaka, ki stoji na kmetiji. Dogodka so se ob upoštevanju omejitvenih ukrepov v boju proti korona virusu udeležili predstavniki čebelarjev iz Slovenije in domačega Porabja, direktor Narodnega parka Őrség Tibor Markovics in predstavniki porabske slovenske skupnosti.

Goste sta uvodoma pozdravila slovenska generalna konzulka Metka Lajnšček in direktor Razvojne agencije Slovenska krajina Tomaž Kovács. Dr. Trajče Nikoloski, slovenski čebelar in avtor knjige Medovite rastline, ki je pomagal tudi pri izbiri rastlin za medoviti vrtiček, je govoril o vlogi čebel in podnebnih izzivih, s katerimi se soočajo čebelarji. Medovite rastline so izjemno koristne, ker čebelam zagotavljajo hrano, le-te pa skrbijo za opraševanje in nadaljevanje življenja na zemlji.

Generalna konzulka Metka Lajnšček je Slovenijo poimenovala za domovino čebel in čebelarjev, ki je trajnostno in ekološko ozaveščena. Po njenih besedah je tudi Porabje z neokrnjeno naravo zelo prijazno okolje do čebel. Pohvalila je številne čebelarje v Sloveniji in na Madžarskem, ki s srcem opravljajo svoje poslanstvo in lepo skrbijo za čebele. Slovenski generalni konzulat želi s takšnimi dogodki povezovati in krepiti čezmejne prijateljske vezi. Istočasno pa tudi predstaviti Slovenijo in njeno kulturno dediščino, čebelnjake s pisanimi panjskimi končnicami, avtohtono kranjsko čebelo in odličen slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.

Posadili smo: sivko, spominčice, monardo, grenik, volčji bob, kaduljo oz. žajbelj, drobnjak, vijolice, in astre.