Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na virtualnem zasedanju ministrov za zunanje zadeve držav članic zveze NATO

Minister dr. Anže Logar je sodeloval na videokonferenčnem zasedanju ministrov za zunanje zadeve držav članic zveze NATO. Osrednji namen tokratnega zasedanja je bil priprava na vrh Nata, ki bo potekal 14. junija.
sedi

Minister dr. Anže Logar | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

Ministri so nadaljevali razpravo o odločitvah povezanih z agendo NATO 2030, ki jih bodo potrdili voditelji na prihajajočem vrhu Nata. Namen agende NATO 2030 je priprava Zavezništva na prihodnost oziroma prilagajanje na nove razmere in izzive v svetu. V zadnjih mesecih so namreč zaveznice namenile veliko pozornosti tematiki in se med seboj aktivno posvetovale.

V okviru vsebinskih sklopov pobude NATO 2030 je podanih več strateških predlogov, ki so komplementarni že obstoječim naporom političnega in vojaškega prilagajanja Zavezništva in ki bodo predstavljali izhodišče za posodobitev Natovega strateškega koncepta. Minister dr. Logar je poudaril, da mora biti agenda NATO 2030 ambiciozna, a  realistična hkrati, ko se prilagaja na novo geopolitično realnost naraščajoče strateške tekmovalnosti. Izpostavil je, da je agenda NATO 2030 pomembna tudi z vidika krepitve in ​​poglabljanja partnerstev, zlasti z Evropsko Unijo, saj vseh kompleksnih izzivov ne bo možno nasloviti ločeno.

Ministri so naslovili tudi aktualna dogajanja v evroatlantskem prostoru in širše. Med drugim so govorili tudi o razmerah v Afganistanu po zaključku misije Odločna podpora ter umiku sil. Minister dr. Logar je poudaril, da je potrebno v Afganistanu ohraniti napredek zadnjih dveh desetletij, še posebej na področju človekovih pravic in vladavine prava.