Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. maja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 30. 5. 2021 opravljenih skupaj 4.399.594 testiranj s PCR in HAG testi. 30. 5. 2021 je bilo opravljenih 9.099 testiranj, od tega 1.501 s PCR in 7.598 s HAG testi. Potrjenih je bilo 91 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 6,1 odstotek pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 30. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 245 bolnikov s COVID-19, od tega 72 na intenzivni negi, 6 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrla je ena oseba, okužena s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 31. 5. 2021 vključenih 1.108 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 84 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so gasilske enote razkuževale javne prostore.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 16.48 se je na območju Zelenice, občina Tržič, pri padcu poškodoval gorski kolesar. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič so ga na kraju oskrbeli, transportirali v dolino ter predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.44 se je na Lavrici, občina Škofljica, pri športni aktivnosti v gozdu poškodoval kolesar. Reševalci GRS Ljubljana so ga oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Ljubljana so ga odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 15.40 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu poletela v Izolo in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so vršili požarno varovanje in pomoč pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.21 je posadka helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz UKC Ljubljana v Splošno bolnišnico (SB) Dr. Franca Derganca Nova Gorica.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 13.30 se je na območju planine Dolga njiva, občina Tržič, pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. Območje so preiskali reševalci GRS Tržič, vodniki reševalnih psov Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS) in Skupina za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS). Osebo so našli mrtvo na avstrijski strani mejnega grebena. Pristojne avstrijske reševalne službe so preminulega prepeljale v dolino.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.47 sta na avtocesti na uvozu Šentrupert, v smeri Maribora, trčili osebno in tovorno vozilo. Osebno vozilo se je prevrnilo na bok. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili ujeto osebo in jo predali v oskrbo reševalcem NMP Celje, ki so jo odpeljali v SB Celje.

Ob 16.49 sta v Mali Pirešici v občini Žalec trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali izlite motorne tekočine ter do prihoda reševalcev NMP Celje poškodovanima nudili prvo pomoč. Reševalci so poškodovani osebi oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.09 sta na ljubljanski obvoznici pri razcepu Podutik v Ljubljani trčili osebni vozili. Eno vozilo se je prevrnilo na bok. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter vozilo postavili na kolesa. Poškodovanih ni bilo.

Ob 14.38 sta na ljubljanski obvoznici pred izvozom za Bizovik iz smeri Malenc trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, poškodovano osebo s tehničnem posegom rešili iz vozila in jo predali reševalcem NMP Ljubljana.

Ob 20.47 sta na Celovški cesti pred križiščem za Bravničarjevo ulico v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na enem vozilu in očistili po vozišču razlite tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Ob 21.31 sta na Mengeškem polju v naselju Šmarca, občina Kamnik, trčila osebno vozilo in kolesar s kolesom. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik so zavarovali in osvetlili kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik in policiji. Poškodovanega kolesarja so reševalci na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.55 sta na hitri cesti H4, Razdrto–Nova Gorica, pri izvozu za Ajdovščino iz smeri Podnanosa, trčili osebno in tovorno vozilo. Po trku je v osebnem vozilu ostala ukleščena nepoškodovana oseba. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 1.50 je v Bolnišnici Topolšica v občini Šoštanj zagorel pomivalni stroj. Zaposleni so do prihoda gasilcev PGD Topolšica in Velenje uspeli pogasiti požar. Gasilci so iznesli stroj na prosto, prezračili prostore in jih preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.58 je na Idrijski cesti na Vrhniki zagorelo v strešnem delu skladišča gradbenega materiala in mehanizacije, pritličnega objekta velikosti 45 x 25 metrov. Gasilci PGD Vrhnika, Verd, Stara Vrhnika, Sinja gorica in Ligojna so požar pogasili ter obvarovali gradbene stroje pred požarom. Ena oseba se je poškodovala. Reševalci NMP Vrhnika so jo oskrbeli. Dežurni električar Elektro Ljubljana je odklopil objekt iz električnega omrežja. Na kraju je bila prisotna tudi policija ter inšpektorica Inšpektorata Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami (IRSVNDN).

Ob 9.00 so na Rakitni, občina Brezovica, tlele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Rakitna so z gasilnikom na prah pogasili tlečo žerjavico ter očistili dimnik.

Izpostava Maribor

Ob 20.29 je v naselju Malna, občina Sveti Jurij v Slovenski Goricah, zagorelo v garaži stanovanjskega objektu. Lastniki objekta so požar pogasili pred prihodom gasilcev PGD Sveti Jurij, ki so nato preventivno pregledali objekt in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ptuj

Ob 6.52 je na Ptuju zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so požar na avtomobilu pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 10.07 je v ledeni dvorani na Bledu pri vzdrževalnih delih prišlo do izpusta amonijaka. Gasilci PGD Bled so izvedli meritev, ki je pokazala minimalno koncentracijo plina, zato so priporočili le prezračevanje objekta.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Trbovlje

Ob 15.40 je na Ribniku v Trbovljah prišlo do okvare vodovoda. Delavci Javnega komunalnega podjetja (JKP) Trbovlje so okvaro odpravili do večernih ur. Brez vode so bili prebivalci Vreskovega, Ribnika, Šuštarjeve kolonije, Novega doma, Keršičeve ceste, in Žabjeka.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.42 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje razžagali in odstranili drevo, ki je oviralo promet.

Izpostava Koper

Ob 11.56 so v Ulici Vena Pilona v Kopru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper iz pokvarjenega dvigala rešili starejšo osebo.

Izpostava Kranj

Ob 7.15 so na Savski cesti na Bledu gasilci PGD Mlino s tehničnim posegom odprli vrata in reševalcem NMP omogočili vstop v stanovanje.

Izpostava Maribor

Ob 17.34 so v Selnici ob Muri, občina Šentilj, gasilci PGD Ceršak nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 16.06 sta na Trgu 15. aprila v Divači v pokvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostali ujeti osebi. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so s tehničnim posegom rešili osebi ter do prihoda serviserja izklopili dvigalo.

Ob 17.01 so v naselju Zabiče v občini Ilirska Bistrica gasilci PGD Podgora-Podgraje nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri prenosu osebe, ki je padla in si poškodovala nogo. Poškodovano osebo so reševalci odpeljali v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 11.06 se je na Osojnikovi cesti na Ptuju samodejno zaklenilo osebno vozilo, v katerem je bil otrok. Gasilci PGD Ptuj so s tehničnim posegom odklenili avto in rešili otroka.

 

 

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/