Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. maja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 29. 5. 2021 opravljenih skupaj 4.389.901 testiranj s PCR in HAG testi. 30. 5. 2021 je bilo opravljenih 10.508 testiranj, od tega 1.852 s PCR in 8.656 s HAG testi. Potrjenih je bilo 135 novih okužb s COVID-19, kar znaša 7,3 odstotkov pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 30. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 242 bolnikov s COVID-19, od tega 75 na intenzivni negi, 6 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrli sta dve osebi, okuženi s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 30. 5. 2021 vključenih 352 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 6 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 2. Delovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so bila zaradi vikenda organizirana dežurstva. Dežurni so spremljali razmere in odgovarjali na vprašanja iz njihove pristojnosti. Ministrstva, ki so poslala poročila, o posebnostih niso poročala.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Naloge so opravljali v obliki dežurstva ali pripravljenosti.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin in nudile informacije po telefonu ter pomagale pri prevozu brisov.

 

Poplave

Izpostava Ptuj

Ob 9.06 je v naselju Cerovec, občina Ormož, meteorna voda zalila klet ob stanovanjski hiši. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Žerovinci so s potopno črpalko prečrpali približno 30 kubičnih metrov vode.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.11 je bila na hitri cesti H4 Razdrto - Nova Gorica med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi močne burje uvedena zapora prometa I. stopnje. Prepoved velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Ob 5.08 je bila zapora prometa zaradi močne burje ukinjena. Cesta je normalno prevozna

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 15.27 si je nad slapom Rinka, občina Solčava, planinec poškodoval nogo. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje ter združena ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) in GRS s helikopterjem Slovenske vojske. Poškodovanca so oskrbeli in s helikopterjem prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 13.15 sta se z Viševnika, občina Bohinj, zaplezala planinca. Gorski reševalci GRS Bohinj so ju z vrvno tehniko rešili in nepoškodovana pospremili v dolino.

Ob 13.37 si je na severni steni Črne prsti v Bohinju pri zdrsu planinka poškodovala nogo. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj ter združena ekipa HNMP in GRS s helikopterjem Slovenske vojske. Planinko so oskrbeli in s helikopterjem prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 14.55 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Cirkulan v UKC Maribor. Gasilci PGD Cirkulane so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Celje

Ob 19.31 so v naselju Letuš, občina Braslovče, v reki Savinji opazili truplo osebe. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Letuš so ga s pomočjo čolna in opreme za reševanje potegnili iz vode. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.47 sta na cesti Vransko-Trojane pri odcepu za Motnik v občini Vransko trčila motorno kolo in osebno vozilo. Poškodovala sta se voznik motornega kolesa in njegov sopotnik. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) so ju prepeljali v celjsko bolnišnico. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovancema do prihoda reševalcev NMP in tehnično pomoč ostalim službam.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.30 sta v Logatcu v istoimenski občini trčili vozili. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Cerknica so odklopili akumulatorja na vozilih in eni osebi pomagali izstopiti iz vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma (NMP ZD) Logatec so v oskrbo prevzeli eno osebo.

23.14 sta na štajerski avtocesti med priključkom Domžale in Ljubljana - Šentjakob v smeri proti Ljubljani, občina Domžale, v naletu trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in Gasilske Brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine na cestišču. Ena oseba se je poškodovala. Reševalci NMP Domžale so jo oskrbeli na kraju.

Izpostava Maribor

Ob 17.12 se je v naselju Zgornje Prebukovje, občina Slovenska Bistrica, voznik z osebnim vozilom zaletel v drevo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so odklopili akumulator na vozilu in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.05 je na cesti Krasno - Vrhovlje pri Kojskem, občina Brda, osebno vozilo zapeljalo s ceste v brežino, se zaletelo v drevo in se prevrnilo na bok. Posredovali so gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so zavarovali kraj nesreče, postavili vozilo na kolesa, s tehničnim posegom iz vozila rešili mrtvega voznika, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Na kraju nesreče so bili tudi reševalci NMP ZD Nova Gorica in policija.

Ob 15.20 je voznik osebnega vozila na relaciji Miren–Opatje selo, občina Miren - Kostanjevica, zapeljal s ceste. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, ki so zavarovali kraj dogodka, na poškodovanem osebnem vozilu opravili protipožarno zaščito, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vozilo postavili na vozišče.

Izpostava Ptuj

Ob 20.04 so na Puhovem mostu na Ptuju trčila štiri osebna vozila. Poškodovalo se je devet oseb. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali in osvetlili kraj dogodka, odklopili akumulatorje, s tehničnim posegom rešili eno ukleščeno osebo iz vozila, nudili prvo pomoč poškodovanim do prihoda NMP Ptuj in s cestišča odstranili iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Ptuj so devet poškodovanih oseb prepeljali v SB Jožeta Potrča Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 8.11 je v Potočah, občina Preddvor, gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Preddvor, ki so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.18 je v Črnučah, občina Ljubljana, gorela lesena vrtna lopa v velikosti približno 6x3 metre. Gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče so požar pogasili. Vrtna lopa je v celoti uničena.

Ob 23.09 je Ulici koroškega bataljona v Ljubljani gorela manjša vrtna lopa. Požar so pogasili gasilci iz GB Ljubljana in PGD Črnuče. Lopa je uničena.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.49 je v naselju Bereča vas, občina Metlika, gorel nenaseljen lesen bivalni objekt. Gasilci PGD Suhor, Metlika in Lokvica so požar pogasili, objekt je v celoti pogorel. Dežurni delavec Elektro Ljubljana je na objektu odklopil elektriko.

Izpostava Ptuj

Ob 2.34 je v naselju Žvab, občina Ormož, zagorel manjši stanovanjski objekt. Posredovali so gasilci PGD Ključarovci pri Ormožu, Hardek, Ivanjkovci in Ormož. Gasilci so požar pogasili ter pregledali okolico objekta.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 22.09 so v naselju Gorjuša, občina Domžale, v centru za ravnanje z odpadki Dob tleli odpadki mešane embalaže. Gasilci CZR Domžale in PGD Dob so s pomočjo gradbenega vozila Javnega komunalnega podjetja (JKP) Prodnik prekopali približno 250 kubičnih metrov odpadkov mešane embalaže ter jih ohladili z vodo.

Izpostava Postojna

Ob 13.20 je na parkirišču bencinskega servisa Povir, občina Sežana, gorela tlačna posoda za kuhanje. Požar so še pred prihodom gasilcev pogasili prisotni na bencinskem servisu. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so posodo samo ohladili.

Izpostava Ptuj

Ob 18.19 so v Gerečji vasi, občina Hajdina, ob gasilskem domu gorele ciprese. Gasilci PGD Gerečja vas in Hajdina so požar omejili in pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 4.21 je na Glavnem trgu v Polzeli, goreli zabojniki za smeti. Gasilci PGD Polzela in Ločica ob Polzeli so požar pogasili. Uničeni so trije in poškodovan eden zabojnik.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 18.10 se je v Fabianijevi ulici v Ljubljani kadilo iz stanovanja in smrdelo po zažganem. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo so ob prisotnosti policistov vstopili v stanovanje, ker stanovalec ni želel odpreti vrat. Ugotovili so, da je v stanovanju kuril plastiko. Prostor so pregledali ter prezračili objekt.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 17.52 je na Partizanski cesti v Sežani iz parkirane tovorne cisterne na varnostnem ventilu puščal plin argon. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali okolico cisterne in preprečili nadaljnje iztekanje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 9.05 so v kraju Založe, občina Prebold, pri zemeljskih delih našli topovsko granato, kalibra 75 mm iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Zahodnoštajerske regije sta ob prisotnosti policije nevarno najdbo odstranila in prepeljala v skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.35 se je v Skornem pri Šoštanju, občina Šoštanj, na elektro daljnovod naslonilo posušeno drevo. Vzdrževalci Elektro Celje bodo drevo odstranili.

Ob 12.57 je v Olimju, občina Podčetrtek, občan po nesreči v osebno vozilo zaklenil ključe vozila in otroka. Gasilci PGD Podčetrtek so s tehničnim posegom odprli vrata vozila in rešili otroka iz vozila.

Izpostava Kranj

Ob 04.59 se je na Pšati, občina Cerklje na Gorenjskem, podrlo drevo na stanovanjsko hišo in lokalno cesto. Gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem in Zgornji Brnik so odstranili drevo s hiše in lokalne ceste. Poškodovanih ni bilo.

Ob 16.49 so v ulici Planina v Kranju gasilci GARS Kranj z tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 00.21 so na Tunjiški cesti v Kamniku, gasilci PGD Kamnik s tehničnim posegom ustavili puščanje vode v kopalnici, kjer se je zaradi dotrajanosti napeljave pokvarila pipa.

Ob 17.11 je bila v stanovanju bloka v ulici Pod hribom v Ljubljani poškodovana oseba. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo koritastih nosil in vrvne tehnike osebo prenesli iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 20.07 so v ulici Turjaško naselje v Kočevju gasilci iz PGD Kočevje v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.26 je v Večeslavcih, občina Rogašovci, padlo drevo na cesto. Posredovali so gasilci PGD Večeslavci in odstranili podrto drevo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.57 so v Gradnikovi ulici v Kanalu gasilci PGD Kanal s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci ZD Nova Gorica so osebo odpeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/