Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. maja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 28. 5. 2021 opravljenih skupaj 4.379.393 testiranj s PCR in HAG testi. 28. 5. 2021 je bilo opravljenih 48.763 testiranj, od tega 3.699 s PCR in 45.064 s HAG testi. Potrjenih je bilo 355 novih okužb s COVID-19, kar znaša 9,6 odstotkov pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 28. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 233 bolnikov s COVID-19, od tega 75 na intenzivni negi, 35 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrli sta dve osebi, okuženi s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 29. 5. 2021 vključenih 622 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 7 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so bila zaradi vikenda organizirana dežurstva. Dežurni so spremljali razmere in odgovarjali na vprašanja iz njihove pristojnosti. Ministrstva, ki so poslala poročila, o posebnostih niso poročala.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Naloge so opravljali v obliki dežurstva ali pripravljenosti.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin in nudile informacije po telefonu ter pomagale pri prevozu brisov.

 

Potresi

Izpostava Celje

Ob 1.02 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,8 v bližini Mozirja, 43 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili predvsem prebivalci širšega nadžariščnega območja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Iskanje pogrešanih oseb

Izpostava Celje

Ob 7.31 se je na širšem območju Prebolda nadaljevala iskalna akcija od petka pogrešane osebe, v kateri so sodelovali gasilci celotne Gasilske zveze (GZ) Prebold, pripadniki Skupine za iskanje pogrešanih z reševalnimi psi, pripadniki Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije, lovci in policisti. Iskalna akcija je bila ob 13.37 ustavljena, ker so osebo našli mrtvo.

 

Močan veter

Izpostava Koper

Ob 17.33 se je v ulici Fornače, občina Piran, zaradi vetra odlomila veja in se naslonila na spodaj parkirano osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so vozilo odmaknili ter odžagali odlomljeno vejo. Nastala je manjša škoda na vozilu.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 14.35 so v naselju Podsvetija v občini Brezovica gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Brezovica pri Ljubljani nudili prvo pomoč obolelemu otroku do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.25 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu poletela v Šempeter pri Gorici, od koder je prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.30 so v Štorah trčila tri osebna vozila. Celjski poklicni gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, z vpojnimi sredstvi posuli po izteklih motornih tekočinah in odstranili poškodovana vozila s cestišča. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 16.03 sta v naselju Vinska Gora, občina Velenje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje in Industrijske gasilske enote (IGE) Gorenje so zavarovali kraj nezgode, z vpojnim sredstvom posuli po izteklih motornih tekočinah, odklopili akumulatorja, nudili pomoč avto vleki pri nalaganju vozil in policiji. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Velenje so eno poškodovano osebo odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 19.41 je v Zgornji Besnici, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so vozilo s tehničnim posegom izvlekli nazaj na cestišče. V nesreči se ni nihče poškodoval.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.48 je v naselju Veliko Mlačevo, občina Grosuplje, osebno vozilo naletelo na vozilo pred seboj. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev, odklopili akumulator ter posuli iztekle tekočine. Reševalci Reševalne postaje (RP) Ljubljana so poškodovance prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.40 sta na relaciji Gančani–Renkovci, občina Beltinci, trčili osebni vozili. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci iz PGD Murska Sobota so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP Murska Sobota. Ti so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.47 je v Cerknem voznik z osebnim avtom zaradi epileptičnega napada zapeljal vzvratno izven cestišča ter obtičal. Poškodovanih ni bilo. Gasilci PGD Cerkno so vozilo potegnili nazaj na cestišče. Aktivirani so bili tudi gasilci iz PGD Idrija, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 11.40 se je v kraju Slap ob Idrijci, občina Tolmin, pri avtobusni postaji pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Posredovali so gasilci PGD Tolmin in ekipa NMP Tolmin. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter po iztekli motorni tekočini posuli vpojno sredstvo. Ekipa NMP Tolmin je na kraju oskrbela poškodovanega motorista.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 19.19 je na Kettejevi ulici, občina Izola, v kleti stanovanjske hiše gorela toplotna črpalka. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so izklopili električno energijo, pogasili požar in prezračili prostore. Toplotna črpalka je uničena.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.16 so na cesti Andreja Bitenca v Ljubljani zagorele saje v dimniku vrtne lope. Ogenj se je razširil na konstrukcijo v bližini dimnika. Posredovali so gasilci iz GB Ljubljana in PGD Podutik Glince, ki so pogasili požar, odstranili ožgano izolacijo, pogasili tlečo konstrukcijo in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.56 sta v Česnikovi ulici v Ljubljani na parkirišču pred večstanovanjsko stavbo goreli osebni vozili. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška. Vozili sta uničeni.

Izpostava Maribor

Ob 7.42 je v ulici Na gmajno v naselju Rogoza, občina Hoče-Slivnica, zagorelo v motornem delu osebnega vozila. Posredovali so gasilci iz JZ GB Maribor in PGD Rogoza. Požar so hitro lokalizirali in pogasili. Motor vozila je uničen.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 18.27 so v naselju Dolenje Dole, občina Škocjan, pri delih na vrtu našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so odstranili in na kraju uničili ročno bombo, angleške izdelave, ostanek iz druge svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

Od 11.54 je bila na območju občine Domžal prekinjena dobava električne energije za 350 odjemalcev. Vzrok izpada ni znan. Delavci podjetja Elektro Ljubljana so napako na dveh transformatorskih postajah odpravili do večera.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 09.16 so Na zelenici v Celju gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje nudili pomoč reševalcem pri  prenosu obolele osebe iz večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 11.35 so v naselju Topole, občina Steklarna Rogaška Slatina, gasilci PGD Rogaška Slatina, razžagali in odstranili veje, ki so ovirale promet.

Ob 12.00 so Na zelenici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do stanovanja.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.06 so v Česnikovi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana z avtodvigalom nudili pomoč policiji pri ogledu kraja požara na osebnem vozilu.

Ob 15.31 so na regionalni cesti Ljubljana–Kočevje v naselju Lavrica gasilci PGD Škofljica odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet.

Izpostava Maribor

Ob 8.22 so v Razlagovi ulici v Mariboru gasilci iz JZ GB Maribor s pomočjo dvižne lestve nudili tehnično pomoč reševalcem NMP pri reševanju obolele osebe iz 5. nadstropja stanovanjskega bloka.

Izpostava Ptuj

Ob 8.16 sta v vasi Trgovišče, občina Ormož, podrti drevesi na cestišču ovirali promet. Gasilci iz PGD Trgovišče so drevesi razžagali, odstranili in počistili cestišče.

Ob 18.33 so v vasi Sakušak občina Juršinci, gasilci iz PGD Ptuj v prisotnosti policije skozi priprto okno vstopili v objekt in odprli vhodna vrata. V objektu se je nahajala onemogla oseba. Prevzeli so jo reševalci NMP.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/