Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenijevica

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. maja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 27. 5. 2021 opravljenih skupaj 4.329.417 testiranj s PCR in HAG testi. 27. 5. 2021 je bilo opravljenih 37.210 testiranj, od tega 3.585 s PCR in 33.625 s HAG testi. Potrjenih je bilo 288 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 8 odstotkov pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 27. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 252 bolnikov s COVID-19, od tega 78 na intenzivni negi, 27 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so štiri osebe, okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 28. 5. 2021 vključenih 1.148 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 99 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so gasilske enote razkuževale javne prostore.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 15.33 se je na območju občine Prebold pod vodstvom policije pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. V njej so bili udeleženi tudi gasilci iz Gasilske zveze (GZ) Prebold in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vrbje. Slednji so s čolnom pregledali reko Bolsko in del Savinje od Kaplje vasi do Šešč. Ob 20.00 so iskanje prekinili. Osebe niso našli. Z iskanjem bodo nadaljevali v soboto zjutraj.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Brežice

Ob 17.06 je na vzletišču na Lisci, občina Sevnica, pri vzletu strmoglavilo jadralno padalo. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, z uporabo vrvne tehnike pristopili do osebe, nudili pomoč pri oživljanju in zavarovali kraj pristanka helikopterja. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana in dežurna ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik so na kraju ugotovili, da je oseba preminula. S helikopterjem Slovenske vojske so jo prepeljali v dolino, kjer jo je prevzela pogrebna služba. Na kraju so bili prisotni reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Sevnica, policisti in ostale pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.37 je na vzletišču za jadralne padalce Kovk v občini Ajdovščina pri ponesrečenem startu padalec nepoškodovan pristal na drevesu, s katerega je še pred prihodom reševalcev sestopil sam. Reševalci Gorske reševalne zveza Slovenije (GRZS) Tolmin - skupina Ajdovščina so z drevesa potegnili padalo.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 21.21 se je na Ambrožu pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, na težko dostopnem terenu pri padcu poškodovala občanka. Gorski reševalci GRS Kranj so jo z nosili prenesli do reševalnega vozila NMP Kranj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.00 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z medicinsko ekipo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana na krovu prepeljala obolelo osebo iz bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici v ljubljanski klinični center.

Izpostava Postojna

Ob 19.10 je v naselju Strmca, občina Postojna, občan padel z lestve in si poškodoval glavo. Do prihoda reševalcev NMP so mu prvo pomoč in oskrbo nudili gasilci iz PGD Studeno. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP Brnik na krovu je poškodovanca prepeljala v UKC Ljubljana. Gasilci so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu poškodovanca.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 14.03 sta v naselju Tržišče, občina Sevnica, trčila osebno in kombinirano vozilo. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, posuli vpojno sredstvo po izteklih motornih tekočinah in preprečili nadaljnje iztekanje. Pomagali so reševalcem pri prenosu poškodovane osebe, vlečni službi pri odstranitvi vozil ter policiji pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP Sevnica so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.30 je v krožišču v Metelkovi ulici v Trebnjem vozilo zapeljalo s ceste, prebilo odbojno ograjo in končalo v reki Temenici. Pred prihodom gasilcev PGD Trebnje so mimoidoči pomagali vozniku. Ta se ni poškodoval. Gasilci so s tehničnim posegom izvlekli vozilo na cestišče, opravili pregled in odklopili akumulator. Na kraju so bili tudi reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Trebnje, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. Dežurni delavec cestnega podjetja je poskrbel za zavarovanje kraja s prometno signalizacijo.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 18.29 so Na plavžu, občina Železniki, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Železniki so pogasili požar, dimnik očistili, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in njegovo okolico ter lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.01 je v naselju Žale v občini Kamnik gorela napeljava visokonapetostnega elektro voda. Posredovali so gasilci PGD Kamnik. Zavarovali so kraj do prihoda dežurnega električarja, ki je izklopil napajanje ter požar na kablu pogasili.

Ob 21.28 so se v Ulici Fortunata Berganta v Kamniku vnele saje v dimniku večstanovanjske hiše. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče saje, iznesli goreč material in prebili zamašen dimnik. Zaradi dotrajanosti dimnika so odsvetovali kurjenje.

Izpostava Maribor

Ob 8.20 so gasilci PGD Lenart posredovali v Vinički vasi v občini Lenart, kjer se je po včerajšnjem požaru gospodarskega poslopja pričelo kaditi iz objekta. Objekt so pregledali in polili z vodo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 5.59 je na križišču Mariborske ceste in Ulice Frankolovskih žrtev v Celju zagorelo tovorno vozilo, ki je prevažalo lesne sekance. Požar v predelu akumulatorjev je začel gasiti voznik z ročnim gasilnim aparatom. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so požar dokončno pogasili, odklopili akumulatorje, s termovizijsko kamero pregledali vozilo priklopnik in tovor, do prihoda policije usmerjali promet in nudili pomoč vlečni službi pri nakladanju vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.08 je na Goriški cesti v Ajdovščini zagorelo osebno vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina so požar na vozilu pogasili in odklopili akumulator. Vozilo je uničeno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Maribor

Ob 17.19 so v naselju Janževa Gora, občina Selnica ob Dravi, gasilci PGD Selnica ob Dravi predrli zamašen cestni kanal.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.38 sta na gozdni poti med Idrskim in Livkom, občina Kobarid, gasilca iz PGD Kobarid z vitlom potegnila na cestišče vozilo, ki je obstalo v blatu.

Ob 15.58 so v večstanovanjskem objektu v Novi Gorici, gasilci iz Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli mrtvo osebo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.39 so v naselju Javnik, občina Podvelka, gasilci iz PGD Ožbalt odstranili podrto drevo in kamenje z lokalne ceste.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/