Skoči do osrednje vsebine

Skupna akcija Finančne uprave RS in policije

Na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru so kriminalisti skupaj s predstavniki Finančne uprave RS na šestih naslovih opravili hišne preiskave in zasegli velike količine tobaka in tobačnih izdelkov.

Zasežen tobak. | Avtor: FURS

1 / 2

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, Policijske uprave Maribor so skupaj s hrvaškimi varnostnimi organi preiskovali hudodelsko združbo, ki se je ukvarjala s tihotapstvom cigaret iz Bosne in Hercegovine preko Hrvaške v Slovenijo ter z nezakonitim uvozom, predelavo in prodajo tobaka ter drugih tobačnih izdelkov (aromatizirani tobak, cigareti) na območju Slovenije, Hrvaške in drugih držav Evropske unije.

Na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru so kriminalisti skupaj s predstavniki Finančne uprave RS - Finančnega urada Maribor, pri dveh osumljencih, na šestih naslovih, opravili hišne preiskave, pri katerih so zasegli skupno preko 6 ton listov tobaka, preko 600 kg rezanega tobaka, 5 kg izdelanih cigaret, več tisoč potiskanih vrečk za pakiranje tobaka, naprave za rezanje in pakiranje tobaka ter več zavojev cigaret. Z zbiranjem obvestil in izvedbo hišnih preiskav je bilo ugotovljeno, da sta osumljenca v bližini Maribora imela urejene prostore za predelavo listov tobaka v rezan tobak, cigarete ter različne aromatizirane vrste tobaka, vse z namenom prodaje navedenih tobačnih izdelkov na črnem trgu. Prav tako je bilo zaseženih več elektronskih naprav, mobilnih telefonov, za katere obstaja sum, da so bili uporabljeni pri izvrševanju kaznivih dejanj.

Pri prodaji zaseženega tobaka na črnem trgu, bi osumljenca državo prikrajšala za dajatve v višini skupno preko 650.000 EUR.

Kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi suma storitve kaznivega dejanja tihotapstva po 250. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in v zvezi suma storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1. 

Za kaznivo dejanje tihotapstva je predpisana kazen zapora od enega do desetih in denarna kazen, za kaznivo dejanje davčne zatajitve pa kazen zapora od enega do osmih let.