Skoči do osrednje vsebine

Ministrica prof. dr. Kustec: "Raziskave je potrebno postaviti v središče politik"

»Bolj kot kadarkoli poprej, je ravno čas Covid-a pokazal, kako zelo pomembne so raziskave in inovacije. S hitrim razvojem cepiva so nam ponudile učinkovit in hiter izhod iz pandemije. Sedaj imamo edinstveno priložnost, da skupne cilje pretvorimo v skupna dejanja ter raziskave in inovacije postavimo v središče vseh politik,« je danes na zasedanju Sveta ministrov EU, pristojnih za raziskave, v Bruslju poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec na zasedanju Sveta ministrov EU, pristojnih za raziskave | Avtor: MIZŠ

1 / 2

Obenem je predstavila osrednje prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU.

»Potrebujemo prenovljen Evropski raziskovalni prostor (ERA), ki bo učinkovito prevajal zastavljene cilje v konkretne aktivnosti, rezultate in učinke za evropske državljane,« je povedala ministrica in s tem predstavila ključno prioriteto: »Naš cilj je nov učinkovit Evropski raziskovalni prostor, ki bi omogočil boljše pogoje za raziskovalce. Z vključujočim upravljanjem si želimo povezati oblikovalce politik, odločevalce in deležnike.«

S tem so se strinjali ministri, ki so na današnji razpravi o prenovi Evropskega raziskovalnega prostora izpostavljali nujno okrepitev le-tega. Konkreten okvir bo Slovenija predstavila na neformalnem ministrskem srečanju, ki bo 19. julija na Brdu pri Kranju. V okviru tega se predvideva sprejem priporočila Pakta EK za raziskave in inovacije. V današnji razpravi so vsi ministri izpostavili tudi nujnost povezovanja ter sodelovanja raziskav z gospodarstvom in izobraževanjem. Na tem področju bo osrednji tematski dogodek v času predsedovanja Konferenca o prihodnosti ERA, ki bo 26. oktobra v Ljubljani in bo predstavila glas različnih deležnikov.

Pomembna prioriteta so tudi evropska partnerstva, tako javno-zasebna kot javno-javna. Na zasedanju je ministrica poudarila: »Evropska partnerstva so eno naših glavnih orodij za pospeševanje zelenega in digitalnega prehoda.« Slovenija si bo prizadevala za zaključek pogajanj o zakonodajnem paketu aktov za ustanovitev skupnih podjetij. »Naš cilj je, da se pospeši objava razpisov za financiranje raziskav in inovacij,« je izpostavila ministrica.

Na tokratnem zasedanju Sveta za konkurenčnost so ministri sprejeli tudi uredbo o Evropskem partnerstvu za visokozmogljivo računalništvo. V okviru tega je ministrica izpostavila izjemno pridobitev za Slovenijo in celoten evropski prostor, gre za superračunalnik VEGA, prvi v vrsti EuroHPC infrastruktur, ki smo ga pred mesecem dni zagnali v Sloveniji. Med slovenskim predsedovanjem pričakujemo sprejem še desetih uredb o evropskih partnerstvih. Za odlične rezultate v raziskavah so namreč ključni vrhunska infrastruktura in dobri pogoji za raziskovalce. Zato bodo prioriteta predsedovanja tudi kariere mladih raziskovalcev, ki jim želimo z reintegracijskimi shemami izboljšati pogoje ter s tem odgovoriti na izziv bega možganov.
V okviru raziskav je pomemben tudi mednarodni oziroma globalni kontekst. Na zasedanju je Evropska komisija predstavila svoj pogled na globalni pristop k raziskavam in inovacijam. V okviru predsedovanja Slovenije se pričakuje, da se bo programu Obzorje Evropa pridružilo več tretjih držav. Geografsko pa bo slovensko predsedovanje veliko pozornost posvetilo Zahodnemu Balkanu.

Pomembna prioriteta tako Slovenije kot Evropske komisarke Mariye Gabriel je tudi vprašanje enakosti spolov. Prav na tem področju bo že 8. in 9. julija Slovenije organizirala prvi dogodek slovenskega predsedovanja.