Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek: Tudi vesoljski sektor igra pomembno vlogo pri pospeševanju gospodarskega okrevanja

Minister Zdravko Počivalšek se je udeležil Sveta za konkurenčnost – vesolje, kjer so z ministri razpravljali o prihodnosti vesoljskega sektorja, ki ima pomembno vlogo pri pospeševanju gospodarskega okrevanja.

Slovenija pozdravlja priložnost za razpravo o pomembni temi upravljanja vesoljskega prometa (Space Traffic Management – STM). Rast števila vesoljskih predmetov v orbiti, namreč predstavlja povečanje tveganj glede trkov in ustvarjanja vesoljskih odpadkov. To je zaskrbljujoče zlasti v nizki Zemljini orbiti.

Minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da je na ravni Evropske unije "potreben usklajen pristop na področju upravljanja vesoljskega prometa s ciljem ohranitve avtonomije, zaščite interesov industrije in naložb v vesolje. Dogovor o skupnem stališču Evropske unije je potrebno sprejeti čim prej". Vključevanje vseh ključnih akterjev je pomembno za enotno razumevanje upravljanja vesoljskega prometa, hkrati pa mora zagotavljati dober pregled kapacitet, vrzeli ter potreb. To mora biti podlaga za nadaljnje oblikovanje EU stališča,” je izpostavil.

Evropa bi morala igrati bolj dejavno vlogo na področju mednarodnih norm in standardov. Dodatno pa je lahko Evropska vesoljska agencija pomemben akter pri oblikovanju standardov in  razvoju tehnologij na področju STM. Ključnega pomena je spodbujanje konkurenčnosti industrije ter posodobitev instrumentov financiranja, je zaključil minister Počivalšek.

Ob robu zasedanja se je minister Počivalšek sestal s komisarjem za notranji trg, Thierryjem Bretonom. Spregovorila sta o slovenskih prioritetah za predsedovanje Svetu Evropske unije in se dogovorila za konstruktivno in tvorno sodelovanje.