Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. maja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 26. 5. 2021 opravljenih skupaj 4.291.136 testiranj s PCR in HAG testi. 26. 5. 2021 je bilo opravljenih 33.595 testiranj, od tega 4.012 s PCR in 29.583 s HAG testi. Potrjenih je bilo 365 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 9,1 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 26. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 265 bolnikov s COVID-19, od tega 79 na intenzivni negi, 23 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe, okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 27. 5. 2021 vključenih 1.133 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 93 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov. Večina ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ni poročala.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so gasilske enote razkuževale javne prostore.

 

Neurja

V popoldanskem času so neurja zajela predvsem osrednjo, severovzhodno, vzhodno in jugovzhodno Slovenijo. Močne nalive je spremljal močan veter in ponekod tudi toča. Poleg številnih poplavljenih objektov in podrtih dreves se je sprožilo tudi nekaj zemeljskih plazov, motena je bila oskrba z električno energijo, nekaj je bilo tudi udarov strel. Najhuje je bilo v občinah Domžale, Lukovica, Tržič, Podvelka, Radlje ob Dravi, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Zreče, Maribor, Selnica ob Dravi, Lovrenc na Pohorju, Lenart, Slovenska Bistrica, Rače-Fram, Ruše, Gornja Radgona, Ljutomer, Ormož, Juršinci, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž, Novo mesto, Mirna Peč, Trebnje in Mirna. Skupno je bilo zabeleženih preko 200 dogodkov, aktiviranih je bilo 88 gasilskih enot, ki so skupaj z ostalimi službami za vzdrževanje infrastrukture odpravljale posledice neurij.

V Vinički vasi v občini Lenart je strela zanetila požar na gospodarskem objektu, ki je uničen. Na Kozjaku v občini Mislinja zemeljski plaz ogroža stanovanjsko hišo, zato so stanovalci noč preživeli pri sorodnikih.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 10.25 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu poletela v Sv. Lenart, občina Cerklje na Gorenjskem, od koder je prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.47 so na regionalni cesti Celje–Laško v Košnici, občina Celje, trčila štiri osebna vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, odmaknili vozila s ceste ter vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah. Do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje so nudili pomoč štirim poškodovanim osebam.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.04 sta na avtocesti Celje–Ljubljana, pred predorom Trojane, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Poškodovanih ni bilo.

Ob 14.35 se je v naselju Petkovec v občini Logatec zaradi neprilagojene hitrosti osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dolnji Logatec so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.22 je med naseljema Laze in Rožni Dol, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v skalo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe ter odklopili napajanje električnega vozila. Reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so poškodovano osebo oskrbeli na kraju in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Ob 18.56 se je na Ločki cesti v Črnomlju zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik z avtomobilom in kolesarka. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP ZD Črnomelj. Poškodovano kolesarko so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Postojna

Ob 12.23 je na cesti v bližini naselja Goriče pri Famljah, občina Divača, voznik motornega kolesa med prehitevanjem zadel osebno vozilo, padel in se zaletel v drugo vozilo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila ter odstranili po cestišču razlite motorne tekočine. Poškodovanega voznika motorja so odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola. Cesta je bila približno dve uri zaprta za ves promet.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.19 sta v Pamečah v občini Slovenj Gradec trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorja in po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe, ki so jo odpeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 5.39 je v Bukovju v Babni Gori, občina Šmarje pri Jelšah, zagorel hlev velikosti 10 x 15 metrov. Požar se je razširil še na podrast listnatega gozda na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Sveti Štefan, Šmarje pri Jelšah, Zibika, Loka pri Žusmu in Slivnica so omejili in pogasili požar, iz hleva rešili štiri goveda ter sanirali požarišče. Požar je uničil hlev, puhalnik, traktor, prikolico, motokultivator, motorno žago, električno in ročno orodje. Poginilo je eno govedo, ki ga bo prevzel higienik.

Ob 8.47 so v Gorici pri Dobjem v občini Dobje gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dobje so varovali okolico dimnika do izgoretja saj in opravili preventivni pregled.

Ob 19.52 je v Lovski ulici v Rogaški Slatini zagorela elektro omara na stanovanjski hiši. Gasilci PGD Rogaška Slatina in Steklarna Rogaška Slatina so požar omejili in pogasili. Vzdrževalec Elektro Celje so odpravili poškodbo na napeljavi.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.53 so v Šentjanžu nad Dravčami, občina Vuzenica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vuzenica so požar pogasili, odkrili del strehe ter jo pregledali s termovizijsko kamero. Večja materialna škoda ni nastala.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 1.48 so na avtocesti Arja vas–Šempeter pri uvozu Arja vas v občini Žalec zagorele pnevmatike na prikolici tovornega vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Žalec so zavarovali kraj dogodka, požar omejili in pogasili, okolico tovora pregledali s termovizijsko kamero ter izvajali gasilsko stražo med vleko poškodovane prikolice do parkirišča izven avtoceste.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.35 so v Hudovernikovi ulici v Ljubljani goreli trije komunalni zabojniki za odpadke. Še pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zabojnike z gasilniki začeli gasiti policisti. Gasilci so zabojnike dokončno pogasili. Zabojniki so uničeni.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.22 so na parkirišču na Rudarski cesti v Velenju gasilci PGD Velenje z vpojnim sredstvom posuli približno deset kvadratnih metrov velik madež razlitega olja in očistili parkirno površino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.02 je v Rutarjevi ulici v Tolminu iz osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka in po izteklem gorivu posuli vpojno sredstvo.

Izpostava Postojna

Ob 8.12 se je na parkirišču pred Osnovno šolo Antona Globočnika v Postojni razlilo približno 50 litrov jedilnega olja. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in vpojna sredstva posuli po razlitem olju.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.38 so v naselju Gozdec, občina Laško, gasilci PGD Laško s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in tako omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Ob 13.29 so v Slomškovi ulici v Slovenskih Konjicah gasilci PGD Zreče s tehničnim posegom rešili osebo iz dvigala.

Ob 16.19 se je na cesti Trnov hrib–Govce v občini Laško podrlo drevo čez cesto. Gasilci PGD Sedraž so drevo odstranili s ceste.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.07 je na Ljubljanski cesti v Domžalah v stanovanju počila fleksibilna cev pod umivalnikom. V stanovanju ni bilo nikogar. Voda je poplavila prostor in pronicala po električni napeljavi v spodnja nadstropja. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so odprli vrata in posesali vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/