Skoči do osrednje vsebine

Zgodbe s panjskih končnic – razstava ob svetovnem dnevu čebel

V Slovenskem domu v Monoštru je do konca maja na ogled razstava "Zgodbe s panjskih končnic", ki je nastala v okviru natečaja Generalnega konzulata Slovenije v Monoštru in Zveze Slovencev na Madžarskem. Pisane panjske končnice so ob svetovnem dnevu čebel ustvarili učenci osnovnih šol z Gornjega Senika, Števanovcev, Monoštra, Őriszentpétra in Csákánydoroszlója.

Generalna konzulka Metka Lajnšček in predsednica ZSM Andrea Kovács z nagrajenci | Avtor GK Monošter

Po besedah generalne konzulke Metke Lajnšček je namen projekta ozaveščati in izobraževati o koristni vlogi čebel za preživetje človeštva. S tem namenom je bila dana tudi pobuda Čebelarske zveze Slovenije za razglasitev svetovnega dneva čebel. V Sloveniji in na Madžarskem je veliko pridnih čebelarjev, ki opravljajo pomembno poslanstvo čebelarstva. Istočasno želi slovenski konzulat predstaviti Slovenijo kot deželo čebelarstva, njeno kulturno dediščino, med katero spadajo čebelnjaki okrašeni s panjskimi končnicami. Slovenci smo ponosni na slovensko avtohtono čebelo kranjsko sivko in slovenski med, ki nosi zaščitni znak Evropske unije.

Predsednica Zveze Slovencev je povedala, da bodo poslikane panjske končnice, ki so nastale v okviru natečaja, krasile slovenski čebelnjak na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku.