Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrice Kustec in podpredsednice Evropske komisije Vestager: »Skupaj za znanost«

Ministrica za izobraževanja, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je danes v Bruslju srečala z izvršno podpredsednico Evropske komisije Margrethe Vestager.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec na srečanju s podpredsednico Evropske komisije Margrethe Vestager | Avtor: MIZŠ

Skupaj sta sprejeli jasno zavezo sodelovanja pri podpori raziskavam, znanosti in inovacijam kot gonilnim silam nadaljnjega razvoja. »Potrebujemo nov prenovljen Evropski raziskovalni prostor (ERA), ki bo omogočal bolj učinkovito implementacijo ciljev v konkretne rezultate in učinke za Evropske državljane,« sta izpostavili ministrica prof. dr. Kustec in izvršna podpredsednica komisije Vestager. Prenova ERA je ključna prioriteta na področju raziskav slovenskega predsedovanja Svetu EU.

»Potrebujemo prenovljen ERA, ki bo omogočal bolj učinkovito implementacijo ciljev v konkretne rezultate in učinke za evropske državljane,« sta izpostavili ministrica Kustec in podpredsednica EK Vestager. Pomembne teme današnjega srečanja so bile tudi kako povečati vlaganje v raziskave, kako spodbuditi vključevanje deležnikov in povezovanje raziskav z gospodarstvom in izobraževanjem ter kako osvetliti družben vidik raziskav in inovacij.

Ministrica prof. dr. Kustec in podpredsednica EK Vestager sta se zavzeli za skupen cilj in sicer, da se znanost, raziskave in inovacije postavijo v središče vseh politik. Podpredsednica Vestager je na sestanku tudi potrdila udeležbo na ministrski konferenci slovenskega predsedovanja, ki bo 9. novembra potekala na Brdu pri Kranju na temo vloge izobraževanja v digitalni dobi. Dan pred konferenco bo Slovenija v sodelovanju z Mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO organizirala tudi digitalni hekaton.

Na koncu sestanka je izvršna podpredsednica EK Vestagerjeva izrazila podporo programu slovenskega predsedovanja na področju znanosti in raziskav ter zagotovila sodelovanje. Program in naše prioritete predsedovanja bo ministrica prof. dr. Kustec predstavila tudi na jutrišnjem zasedanju Sveta ministrov EU pristojnih za raziskave COMPET. Na dnevnem redu so ob razpravi o prihodnosti Evropskega raziskovalnega prostora tudi sklepi o karierah raziskovalcev in Uredba o Evropskem partnerstvu za visokozmogljivo računalništvo.