Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin obiskal Združeni center za zračne operacije Torrejón

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes na povabilo poveljnika generalpolkovnika Fernanda de la Cruza obiskal Natov Združeni center za zračne operacije, ki deluje v letalski bazi Torrejón blizu Madrida v Španiji. Minister se je srečal z generalpolkovnikom de la Cruzom in s slovenskim nacionalnim predstavnikom v združenem centru podpolkovnikom Radovanom Virijantom. Sogovorniki so izmenjali izkušnje glede sodelovanja združenega centra in Slovenske vojske, govorili pa so tudi o njegovi krepitvi, saj naj bi že kmalu v centru v Torrejónu deloval dodatni pripadnik Slovenske vojske.

Združeni center za zračne operacije Torrejón načrtuje, usmerja, usklajuje, spremlja, analizira in poroča o operacijah letalskih zmogljivosti, ki so mu dodeljena za izvajanje nalog varovanja zračnega prostora v mirnodobnem času. Združeni center za zračne operacije Torrejón je odgovoren tudi za izvajanje varovanja zračnega prostora držav, ki nimajo lastnih zmogljivosti, imajo pa z Natom podpisan tehnični sporazum za izvajanje naloge mirnodobnega varovanja zračnega prostora. Nato varovanje zračnega prostora izvaja po načelu solidarnosti, kar pomeni, da so vse države članice upravičene do iste ravni varovanja zračnega prostora in da države brez lastnih zmogljivosti ne smejo ostati brez sredstev za izvajanje suverenosti v lastnem zračnem prostoru. Slovenski zračni prostor trenutno varujejo italijanska in madžarska letala, in sicer iz italijanskih letalskih baz Istrana in Grosseto ter madžarske baze Kecskemétu.

Poleg Slovenije imajo tehnični sporazum z združenim centrom v Torrejónu podpisane Albanija, Črna gora in Severna Makedonija. Območje odgovornosti enote zajema evropski zračni prostor Nata južno od Alp ter od Portugalske do vključno Turčije. Nad ozemljem držav članic Nata v Evropi delujeta dva združena centra za zračne operacije z enakimi nalogi, a drugim območjem delovanja - drugi je v nemškem Uedemu.

Minister in general s spremljevalci pred zastavami ob sprejemu v letalski bazi blizu Madrida

Minister mag. Matej Tonin je danes na povabilo poveljnika generalpolkovnika Fernanda de la Cruza obiskal Natov Združeni center za zračne operacije v letalski bazi Torrejón | Avtor: MORS