Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije generalnih direktorjev za evropske zadeve Slovenije in Belgije

Generalna direktorica Direktorata za zadeve Evropske unije Barbara Sušnik je preko videokonference opravila bilateralne konzultacije z generalno direktorico za evropske zadeve v Ministrstvu za zunanje zadeve, evropske zadeve, zunanjo trgovino in zvezne kulturne ustanove Kraljevine Belgije Theodoro Gentzis.
med avdio-video konferenco

Generalna direktorica Direktorata za zadeve Evropske unije Barbara Sušnik | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Sogovornici  sta izmenjali stališča do ključnih vsebin, ki bodo zaznamovale predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije. Slednje so predvsem povezane s posledicami pandemije covida-19, z izgradnjo odpornosti in strateške avtonomije Evropske unije ter s prihodnostjo Evrope. Generalna direktorica Sušnik je ocenila, da mora Unija posvetiti večjo pozornost učinkovitejšemu spopadanju z različnimi kriznimi situacijami, med katere poleg zdravstvenih kriz spadajo tudi druge oblike sodobnih varnostnih groženj, kot so kibernetski napadi večjih razsežnosti.

Generalna direktorica Sušnik je poudarila pomen kredibilne širitvene politike Evropske unije in ocenila, da mora regija Zahodnega Balkana ostati geostrateška prioriteta Unije, zato ji bo Slovenija v času predsedovanja Svetu Evropske unije posvetila posebno pozornost.

Sogovornici sta poudarili pomen uspešne izvedbe Konference o prihodnosti Evrope in ob tem soglašali, da mora konferenca temeljiti na kakovostni razpravi z državljani, saj bodo njeni zaključki ključnega pomena za prihodnji razvoj Evrope. 

Generalna direktorica Gentzis je pozdravila prednostne vsebine slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije in izrazila pripravljenost za nadaljnje tesno sodelovanje med državama pri usklajevanju stališč do evropskih vprašanj. Zavzeli sta se za nadaljnji uspešen razvoj dvostranskih političnih odnosov in poglabljanje sodelovanja na gospodarskem področju.