Skoči do osrednje vsebine

dr. Marko Kremžar (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Ta teden v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo dr. Marka Kremžarja. Vloga dr. Marka Kremžarja, argentinskega Slovenca in enega osrednjih osebnosti slovenske politične emigracije, za čas osamosvojitve ima brez dvoma izjemno mesto.
Dr. Marko Kremžar, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbol Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis dr. Marko Kremžar in več na slovenci.si

dr. Marko Kremžar | Avtor: Marko Vombergar

V času demokratizacije naše države je bil namreč načelnik zgodovinske Slovenske ljudske stranke, ki je bila ena od strank demokratičnega spektra, ki so po vojni delovale v tujini. SLS je bila pred vojno daleč najmočnejša politična sila, največjo podporo pa je imela tudi v eksilu. Kot taka je imela izjemen pomen, saj je v času totalitarizma in prepovedi vsake misli o svobodni Sloveniji v domovini gojila tako misel na samostojno slovensko državo kot tudi vse ključne demokratične vrednote.

Več o dr. Marku Kremžarju in njegovem prispevku k osamosvojitvi pa najdete v prispevku na slovenci.si .