Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije o multilateralnih temah s Svetim sedežem

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je danes opravil konzultacije o multilateralnih temah z dr. Francesco Di Giovanni, podsekretarko za odnose z državami v Državnem tajništvu Svetega sedeža. Sogovornika sta izmenjala informacije in poglede glede številnih tem, od aktualnih humanitarnih in razvojnih vprašanj, vode kot ene izmed prioritet predsedovanja Slovenije Svetu EU, odzivanja na aktualno pandemijo covida-19 do podnebnih sprememb. Potrdila sta zavezo za nadaljnji dialog med Slovenijo in Svetim sedežem.
državni sekretar z udeleženci na računalniku

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan s predstavnico Svetega sedeža, podsekretarko v Tajništvu za odnose z državami dr. Francesco Di Giovanni. | Avtor: Minisrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar dr. Raščan je sogovornico informiral o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na razvojno-humanitarnem področju. Posebej je poudaril vodo v zunanjih odnosih Evropske unije kot eno od tem, ki ji bo Slovenija namenjala posebno pozornost. Slovenija je zagovornica preventivnega delovanja na področju upravljanja in varovanja vodnih virov ter celovitega in vključujočega pristopa do vode.

V nadaljevanju je državni sekretar dr. Raščan poudaril tudi pomen človekovih pravic, ki sodijo med prioritete slovenske zunanje politike, kot je zavzemanje za pravice otrok, žensk, narodnih manjšin in najbolj ranljivih skupin ter svobodo veroizpovedi ali prepričanja.

Dr. Raščan in Di Giovanni sta izmenjala stališča o aktualnih mednarodnih razvojnih in humanitarnih vprašanjih, pri čemer je pomembno koordinirano delovanje v boju proti pandemiji. Strinjala sta se glede nujnosti po hitrem ukrepanju proti podnebnim spremembam in izrazila pričakovanje glede uspeha letošnje podnebne konference COP26.